Великобритания разреши на създателя на “Уикилийкс” да обжалва екстрадицията си в САЩ

Джулиан Асанж

Джулиан Асандж, създателят на “Уикилийкс”, ще може да продължи да обжалва екстрадирането си в САЩ, съобщи „Ал Джазира”.

Върховният съд на Великобритания постанови, че САЩ трябва да предоставят в рамките на три седмици гаранции, че Асандж го очаква справедлив процес и няма да получи смъртно наказание.

Американските прокурори искат да изправят 52-годишния Асандж пред съда по 18 обвинения, като почти всички са свързани с шпионаж. Те твърдят, че създателят на “Уикилийкс” е насърчил и помогнал на анализатора от разузнаването на американската армия Челси Манинг да открадне дипломатически телеграми и военни файлове, които по-късно Асандж публикувал. 

Поддръжниците на Асандж твърят, че той е герой, който е преследван за разкриване на неправомерните действия на Щатите.

През февруари адвокатите на Асандж поискаха разрешение да оспорят одобрената ог Великобритания негова екстрадиция в САЩ, като се аргументираха, че наказателното му преследване е политически мотивирано. В решението си двама висши съдии постановиха, че в действителност Асандж има право да обжалва екстрадицията си на редица основания.

През февруари ООН призова Лондон да не екстрадира Асандж в САЩ, защото според тях той е изложен на риск от “изтезания и друго жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание”.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст