ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зеленски смени секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна

Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски освободи секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, съобщи „Киев Индипендънт“.

Той заемаше поста от октомври 2019 г., от началото на мандата на Зеленски.

Благодарен съм на съдбата, че ми даде възможност да служа на страната и народа си в мирно и военно време! Благодаря на президента на Украйна за доверието“, написа Данилов във „Фейсбук“, без да разкрива причините за уволнението си.

Съветът за национална сигурност и отбрана е орган, който координира и контролира дейността на изпълнителната власт в областта на националната сигурност и отбраната на Украйна, като неговите решения се приемат с укази на президента.

От 2021 г. Съветът за национална сигурност и отбрана се използва активно като инструмент за налагане на санкции. В продължение на повече от три години той поддържаше списък, в който включваше стотици юридически и физически лица дори редица високопоставени прокремълски настроени руснаци, украинци и беларуси.

На мястото на Данилов е назначен 51-годишният Александър Литвиненко, досегашен ръководител на службата за външно разузнаване, за когото няма много публична информация.

От своя страна Олег Иващенко, заместник-началник на украинското военно разузнаване, ще поеме досегашния пост на Литвиненко.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст