Шефове на щатски компании остават в Пекин за среща с президента Си Дзинпин

шефове на щатски компании остават в Пекин за среща с президента Си Дзинпин

Главни изпълнителни директори на американски корпорации, присъствали на двудневния Китайски форум за развитие в Пекин на 24 и 25 март, са пренаредили графиците си, за да се срещнат с висшестоящ китайски лидер, най-вероятно президента Си Дзинпин. Името на Си Дзинпин не е било посочено в изпратените в последната минута писмените покани, но се подразбирало, твърдят три запознати с въпроса лица. Подобна процедура е била следвана и през ноември когато китайският президент е присъствал на вечеря с американски корпоративни лидери по време на бизнес-форум в Сан Франциско.

Главните изпълнителни директори на множество американски компании, между които Алберт Бурла на “Пфайзер”, Радж Субраманиам на “Фед Екс” и Мелинд Пант на “Амуей корп.”, са в китайската столица, където са взели участие в приключилия на 25 март двудневен Китайския форум за развитие. Някои от потенциалните поканени на срещата на 27 март ще трябва да удължат престоя си в Китай, а поне двама няма да присъстват на нея заради неотложни ангажименти, твърди пожелал анонимност източник. Имената на получилите покани корпоративни шефове не се цитират.

Китайското правителство се опитва да повиши доверието в страната в условията на спад на чуждестранните инвестиции, потънали през 2023-а до най-ниското си равнище за последните 30 години. Инвеститорските нагласи са пострадали от политическото напрежение между азиатския колос и Съединените щати, последвало годините на пандемични рестрикции и затегнатия контрол на националната сигурност.

В късните часове на 22 март Пекин облекчи наредбите за потока от трансгранични данни – акт в отговор на оплакванията на чуждестранните бизнесмени, че ограниченията са деструктивни. Говорител на китайското министерство на външните работи коментира на 26 март, че “китайският кабинет насърчава и подкрепя бизнес-общността и други сектори в Китай и Съединените щати да провеждат приятелски обмен и сътрудничество”.

Един от поканените на срещата в сряда главен изпълнителен директор, пожелал анонимност, посочва, че смята събитието за част от усилията на Пекин да подобри отношенията и да надгради диалога, започнал на форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско през ноември 2023-а. Тогава Си Дзинпин беше почетен гост на вечерята с главни мениджъри на щатски компании, между които Тим Кук на “Епъл”, който е направил изказване в Пекин на 24 март.

Председател на тазгодишното събитие в Пекин беше китайският премиер Ли Цян, който е провел разговори с доста главни изпълнителни директори на едри корпорации, включително с шефа на “Сауди Арамко” – Амин Насер.

На тазгодишния китайски форум за развитие, на който са присъствали над 100 чуждестранни участници, включително и управителите на Международния валутен фонд и Световната банка, реч е произнесла и Кристалина Георгиева. Тя е посочила, че Китай има две опции – да се върне към старите си икономически политики или да избере реформите за стимулиране на растежа.

Според шефката на МВФ, с широк пакет от пазарно ориентирани промени азиатският колос ще може да постигне значително по-бърз възход, който да се равнява на 20-процентен растеж на реалната икономика през следващите 15 години. А това, при сегашните условия, се равнява на допълнителни 3.5 трлн. щ. долара към китайския БВП.

С всеобхватен пакет от пропазарни реформи Китай може да расте значително по-бързо от сценарий на запазване на статуквото”, посочи тя. Това може да отприщи растеж, който “ще се равнява на 20-процентно разширяване на реалната икономика през следващите 15 години – в днешни условия това се равнява на добавяне на 3,5 трлн. щатски долара към китайската икономика”. Георгиева е обърнала внимание, че въпреки възстановяването на китайското стопанство след пандемията от КОВИД 19 и увеличението на БВП с над 5% през миналата година, то се сблъсква с нисък ръст на производителността на труда и застаряващо население. Но е допълнила, че в средносрочен план страната ще продължи да има ключов принос за глобалния икономически растеж.

Преди пандемията Си Дзинпин провеждаше повече регулярни срещи с корпоративни мениджъри на събития като годишния Boao Форум за Азия, описван като китайския Давос. Не се очаква китайският президент да присъства на тазгодишната среща, която започна на 26 март и ще продължи до 29 март в китайския курорт Хайнан.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст