Общо 25% от протфолиото на ББР са проекти, свързани с ВЕИ и енергийна ефективност

Цанко Арабаджиев ББР ВЕИ зелени поректи

„Българска банка за развитие“ АД активно подкрепя българския бизнес в прехода му към въглеродна неутралност, а портфолиото на зелените проекти в банката е нараснало значително в последните две години. Общо 25% от общото финансиране вече е за проекти, свързани с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и енергийна ефективност.

Това значи, че всеки четвърти кредит на банковата група е за зелена инвестиция. Това заяви изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев в Bloomberg TV Bulgaria.

Сред най-популярните програми на банката е тази за финансиране на фотоволтаични съоръжения до 1 MW/p от 400 хил. лв. до 5 млн. лева. „Българска банка за развитие“ предоставя и „мостови“ ресурс на фирмите, които търсят авансово средства да стартират проектите си с безвъзмездно финансиране по национални и европейски програми, свързани с енергийна ефективност и зелен преход.

Българският бизнес разполага вече с

множество възможности за ускоряване на прехода към въглеродна неутралност.

От една страна, директно от „Българска банка за развитие“, а от друга – и чрез търговските банки в страната, които са партньори на ББР по различните програми.

В следващите години „Българска банка за развитие“ планира да отпусне средства за бизнеса в размер на 2 млрд. лв. по програмата Invest EU, отново чрез търговски банки. Като прилагащ партньор на програмата в България банката ще насочи подкрепата си към устойчиво и зелено финансиране, иновации и дигитализация. Целта е пълноценно да достигне помощ до малкия и средния бизнес за преодоляване на пазарните несъответствия в тези ключови области.

Чрез Програмата InvestEU се създава единен механизъм на Европейския съюз  за подкрепа на инвестициите

в съюза за периода 2021-2027 година. Така се обединяват под общи правила за функциониране Европейския фонд за стратегически инвестиции и още 13 централизирани финансови инструмента на Евросъюза. Целта на програмата е да мобилизира допълнителни инвестиции в размер на 372 млрд. евро за периода 2021-2027 година.

Общата цел на програмата InvestEU е да подпомогне постигането на целите на политиката на ЕС посредством операции по финансиране и инвестиране, които допринасят за конкурентоспособността на ЕС, включително научните изследвания, иновациите и цифровизацията; растежа и заетостта, устойчивостта на икономиката на ЕС и нейните измерения, свързани с околната среда и климата; интегрирането на капиталовите пазари на ЕС и укрепването на вътрешния пазар и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст