Заместник-омбудсманът Елена Чернева е подала оставка

Елена Чернева

Вариантите за нов служебен премиер намаляха с едно име

Правомощията на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова са прекратени, считано от днес 27 март, във връзка с подадена от нея оставка. Това обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков, който представи писмо от омбудсмана Диана Ковачева, с което тя уведомява Народното събрание за подадената от Чернева оставка и визираните в заявлението ѝ лични мотиви.

Оставката ѝ не се гласува от парламента, а се обявява от неговия председател.

Зам.-омбудсманът е една от позициите, от които след промените в Конституцията президентът може да посочва служебен премиер. За разлика от повечето потенциални кандидати (председателя на Народното събрание, управителя или един от тримата подуправители на БНБ и председателя на Сметната палата или двамата му заместници) зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова не изглежда публично обвързана с партии.

Георги Свиленски, заместник-председател на парламентарната група на „БСП за България“, попита председателят на парламента дали тази оставка има връзка с бъдещи служебни премиери в държавата и има ли той такава информация.

Росен Желязков отговори, че е запознал Народното събрание с уведомлението на г-жа Чернева, като е изчел дословно подадената от нея оставка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст