ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Сглобката“ би по рейтинг всички лъскави риалити формати

сглобка

Ако погледнем програмите на телевизиите ни, ще видим, че след тв-новините за (не)коалиционното правителство (по-известно като сглобка), най-големите и съответно най-гледаните продукции у нас са риалити предаванията. Знайни и незнайни търсачи на бързи пари и вечна слава пеят, танцуват, обличат се като шишарки, кълцат, режат и пасират целина, приемат в пазвите си тенджери пача, цепят дърва с голи глави, живеят в шатри и юрти, а някои дори търсят вечна любов.

Тези риалита са толкова много, че най-вероятно само шепа хора сме останали в държавата, които не сме се докопали до престижните кастинги и привилегията да ни наричат „звезди“. Трябва да признаем, че политиците ни също са риалити звезди, но при тях няма сезони с начало и край, а шоуто им е като „Дързост и красота“ – до пенсиониране. Много рядко някои от тях се разкарва доброволно от светлините на прожекторите.

За добро или за лошо, сагата със злополучната ротация приключи и сме в очакване на нов епизод, носещ работното заглавие

“Главоблъсканица около избора на нов служебен премиер”.

Това се случи, след като в четвъртък партията на Слави Трифонов – “Има такъв народ” (ИТН), получи и върна на държавния глава Румен Радев мандата за съставяне на ново правителство. Президентът заяви, че започва разговори с всички потенциални кандидати, които – според прясно ремонтираната ни Конституция – не са много и не му дават никакво право на избор.

В името на процедурата, държавният ни глава обяви, че

отлага всички свои вътрешни и международни ангажименти,

докато не бъде съставено временното правителство.

В името на собствените си интереси обаче бившите партньори от „сглобката“ продължиха с хапането и с ударите под пояса на тема “Кой е виновен за провала на (не)ротационното им управление?”

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“- „Демократична България“ Кирил Петков заяви, че те са направили всичко възможно за запазване на правителството, но са се провалили, защото ГЕРБ

не искали да загубят контрола си върху съдебната власт.

„Борисов е средна ръка стратег – не е невероятен. Това, което е невероятно, е, че не може да си представи свят, в който има Европейски съд, Европейска прокуратура, европейски служби. Него го е страх. Ние се опитахме девет месеца да покажем, че няма нищо страшно, че стъпките напред, които са добри за България, може би са добри и за тях“, обяви той.

Според другият съпредседател на ПП-ДБ – Христо Иванов, причината за провала е същата, но… обяснена с повечко думи и с едно наум: ротацията не се състояла, защото ГЕРБ и ДПС са решили, че не са готови да се разделят със 100% влияние в регулаторите и съдебната власт, които имат в момента.

“Ние показахме, че се борим за това страната да излезе от корупционното блато, в което е затънала. Това може да стане само през институционални реформи. Това сложихме на масата с нашето предложение за споразумение. Именно за него ще искаме мандат от избирателите – да ни дадат силата да наложим този дневен ред!”, заяви той в ефира на БиТиВи.

Според лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, ситуацията е точно обратната – той е прекратил преговорите с ПП-ДБ, за да не говорят зад гърба му

как се е навел и защо е клекнал“ пред партньорите в “сглобката”.

“Те (ПП-ДБ) продължиха до последно да настояват за вътрешното министерство, знаейки че аз – излизайки от тези преговори с отстъпено вътрешно министерство, енергетика, отбраната и е-управлението – съсипвам ГЕРБ. Говорите ми, че съм клекнал, че съм се навел. Не е така! Не е вярно това! Един път казват “Бойко, помогни ни!”, после казват, че съм виновен за всичко”, сподели Борисов в сряда (27 март).

А в четвъртък призова председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Сметната палата Димитър Главчев

да не стават премиери в бъдещото служебно правителство.

И… категорично отказа да сподели кой би бил най-подходящ за този пост.

Когато мачът е свирен, значение имат само резултатите, а кой как е играл си остава тема за собствен анализ. Дано поне след изборите, когато и да бъдат насрочени, бъдещите “сглобки” не включват отново смесване на олио с вода, защото това риалити вече сме го гледали. Денонощното скърцане също не е за предпочитане…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст