Шенген по въздух и вода е най-големият ни успех след еврочленството, обяви Денков

Денят по диагонал, Денков, Шенген

След приемането в Европейския съюз, това е най-големият успех на българската дипломация, на институции и политици, защото успяхме да се обединим заедно и да върнем доверието в България на най-високо ниво.

Това отбеляза премиерът акад. Николай Денков, имайки предвид приемането на България в Шенген пространство по въздух и вода. Той направи това изявление по време на церемонията на “Летище София”, състояла се броени часове, след като страната ни беше приета официално в Шенгенското пространство по въздух и вода.

Шенген не е една ограда по границата. Шенген е доверие за това, че можем да опазим границите на ЕС, но също и доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път, ще спазва върховенството на правото и няма да позволява на хората, които нарушават закона, да процъфтяват в България, а те ще бъдат наказвани“, изтъкна акад. Денков.

Министър-председателят изрази надежда, че всяко следващо правителство ще работи не само за запазване, но и за укрепване на доверието, което е било получено през последните месеци, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

В същото време той не се изказа толкова оптимистично, колкото вътрешният министър Калин Стоянов, който даде заявка, че до края на 2024 г. ще станем част и от сухопътния Шенген. Според акад. Денков това зависи от политиците в България, които трябва да поставят темата като обща цел.

Лично аз съм умерен оптимист“, добави министър-председателят.

След това той благодари на институциите, акцентирайки върху ролята на правителството и парламента, отбелязвайки, че без приетите закони и промяната в Конституцията Шенген нямало да бъде реалност.

Премиерът благодари специално и на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, подчертавайки, че в това усилие те са били един екип и без да бъдат заедно, Шенген по въздух и вода е нямало да се случи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст