ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Американски производители на петрол нахлуват на пазарите на ОПЕК+ в целия свят

Американски производители на петрол нахлуват на пазарите на ОПЕК+ в целия свят

Американските производители и доставчици на суров петрол са сред най-облагодетелстваните от санкциите срещу черното злато на Русия и Венецуела, което се доказва от ударното им навлизане на пазарите, доминирани доскоро от ОПЕК и приятелите им (ОПЕК+). Американските износители на черно злато отчитат пет нови месечни рекорди след като западът започна да налага ограничения срещу Москва през 2022-а. А след като търговските рестрикции срещу Венецуела се подновят през април, американските барели започват да заменят и санкционираното гориво в Индия – един от най-едрите купувачи на незаконен суров петрол.

Обратът показва обхвата, до който санкциите са помогнали на американското черно злато да завладее пазарен дял в света. Нарушаването на енергийния пренос след руското нахлуване в Украйна създаде благоприятни условия за нов тласък на американските барели, качвайки доставките за Европа и Азия и превръщайки съединените щати в един от най-едрите световни износители на горивото.

Рекордният американски добив на суров петрол точно когато ОПЕК и партньорите им ограничават собственото си предлагане, също помага на американските производители да овладеят по-голям дял на задграничните пазари. Това проличава и от цените на физическите доставки – американският лек суров петрол сорт WTI се търгува в близост до най-високите равнища от октомври 2023-а насам, следван по петите от базовия среднокисел петролен сорт Argus Mars.

“Американското производство върви нагоре, а добивът на ОПЕК и Русия – надолу, така че по дефиниция Съединените щати ще овладеят по-голям пазарен дял”, коментира Гари Рос – ветеран от петролния бизнес, който в момента е фондов мениджър в “Блек голд инвестърс”.

Индия – третият по големина вносител на черно злато в света и вторият най-едър купувач на суровината след Китай – е последният пазар, на който навлиза мощно американски суров петрол. Американските доставки за азиатската държава вероятно са скочили през март до най-високото си равнище от почти година, показват данни на платформата, следяща в реално време пазара на суровини Kpler.

Същевременно, руският внос е намалял с около 800 хил. барела на ден от миналогодишната си върхова стойност. Руските доставки могат да паднат още след като индийските петролни рафинерии вече не приемат товари от танкери на руската държавна компания “Совкомфлот”, санкционирана неотдавна от Съединените щати.

По оценка на анализатори от бранша, американските пратки не могат да заменят изцяло руското гориво заради разликите в качеството на суровината и времето за транспорт, но определено е налице стратегия за внос на повече щатско черно злато.

Индийските рафинерии са спрели и петролните покупки от Венецуела преди в средата на април да изтече периода на отменените американски санкции срещу Каракас. Тези доставки се очаква да паднат до най-ниските си количества през тази година.

Дори преди последната доза от търговски ограничения, Съединените щати бързо станаха ключов доставчик на Азия, за която американският внос регистрира годишен рекорд през 2023-а, по данни на Международната агенция по енергетика. В Европа пък, която се отказа от руския петрол след началото на войната в Украйна, доставеното американско гориво е достигнало рекордните 2.2 млн. барела дневно през март, по данни от устройствата, следящи плавателните съдове.

Ръстът на американските доставки за Европа не се дължи изцяло на санкциите. Например, вносът в Нидерландия скочи след като американският WTI беше включен в състава на базовия сорт “Брент” през миналата година, което гарантира, че американската суровина ще стане част от европейския порцион. Все пак, американските барели за Европа скочиха значително след въвеждането на санкциите срещу Русия когато европейските държави потърсиха други източници за доставки. Американският внос за Франция е набъбнал с почти 40% от 2021-а до 2023-а, а за Испания – с цели 134 процента.

Ако американският добив на черно злато продължи да се увеличава устойчиво, всеки допълнително произведен барел отвъд Атлантика вероятно ще отиде за износ и няма да позволи безконтролен ръст на котировките на суровината в резултат на дефицит на предлагане.

В 15.11 ч. българско време на 1 април фючърсните контракти на петрола сорт “Брент” за доставка през юни се търгуваха за 86.48 щ. долара за барел, а американският WTI за доставка през май – за 82.74 долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст