ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дали Бойко Борисов става за омбудсман, а Настимир Ананиев за негов заместник?

Бойко Борисов

На майтап, 13-14 часа преди 1 април, в неделния ефир на БНТ депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев предложи Бойко Борисов да стане новият омбудсман на България. Той посочи, че това било добро място за пенсиониране, въпреки че ролята щяла да го сблъска с реалните жалби на хората, които той успешно управлявал цели 12 години. Коментарът на Ананиев дойде по повод клюка в социалните мрежи, според която той проявява интерес към поста.

Скоро мястото ще се оваканти, защото Диана Ковачева – правосъден министър в първия кабинет на Бойко Борисов и настоящ омбудсман, в края на януари подкрепата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и стана съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Ковачева беше

една от възможностите за служебен премиер.

В края на миналата седмица обаче тя заяви, че не може поеме поста, защото клетвата ѝ в Европейския съд наближава и в най-скоро време ще подаде оставка.

Няколко дни по-рано заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова също отказа да ходи на “премиерско интервю” в президентството и подаде оставка по лични причини. Тя публично не обвързана с каквато и да било политическа сила и през 2020 г. бе избрана единодушно от парламента по предложение на неправителствени организации.

Законовата процедура по избор на нейния заместник отнема доста време. Така че,

апетитните служби омбудсман и зам.-омбудсман са свободни

и се открива място както за Бойко Борисов, така и за Настимир Ананиев. Вярно, че “последният” е включен в евродепутатската листа на ПП-ДБ, но не се знае дали ще бъде избран.

Омбудсманът е независимо длъжностно лице, на което са възложени функции да контролира спазването на законните права и интереси на гражданите от страна на органите на изпълнителната власт и длъжностните лица на фирми и институции.

Обект на внимание са най-вече

граждани или групи от хора, попаднали в критична ситуация

и нямащи възможност да се защитават сами (напр. деца, пациенти, жертви на насилие).

Съгласно българският Закон за омбудсмана, той „се застъпва с предвидените в закона средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги“.

Накратко – приема и разглежда жалби и сигнали за нарушения на права и свободи на гражданите, прави проверки по тях и сезира компетентните власти да се “разтичат” в законоустановената посока.

Отиващият си омбудсман Диана Ковачева работеше доста активно и гласът й се чуваше. За разлика от много политици,

нейната функция не е синекурна и не включва оригиналничене пред медиите.

По официални данни, през 2023 г. близо 78 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие от институцията на омбудсмана, като

36 694 от тях са се обърнали с колективни подписки и жалби по различни проблеми.

Нито Борисов, нито Ананиев биха се скрили от светлината на прожекторите, за да се нагърбят с подобна неблагодарна задача. Най-вече, защото в много от случаите борбата им направо си е обречена на неуспех, както е в случаите с топлофикационните дружества, „Софийска вода“, мобилните оператори или безхаберниците на държавна заплата.

Ако са верни думите на Ананиев, че на подобна длъжност се

трудоустрояват главно онези, които трябва да се пенсионират,

то за поста ще трябва да се кандидатират най-малко още 30-40 активни политически труженици.

Нашата вътрешна политика обаче толкова динамична и пъстра по лошия начин, че едва ли на някой му е проблем да си представи Борисов като омбусман, а Ананиев – като негов заместник. Тогава “народния закрилник” със сигурност ще стане не само най-атрактивната служба в държавата, но и най-ефикасната. Защото нали все още виждаме как на Борисов никой нищо не му отказва, независимо от това, че вече трета година не е на власт?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст