ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Златото с амбиции да превземе и 2300 щ. долара за тройунция

Златото с амбиции да превземе и 2300 щ. долара за тройунция рекорд

След поредицата от върхови постижения, златото достигна нов исторически рекорд с котировката си от 2285.87 щ. долара за тройунция в обедните часове на 1 април – с 57.12 щ. долара за тройунция или с 2.55% над цената, с която приключи мартенската си търговия – 2232.75 долара за тройунция. Основната причина са индикациите, че Федералният резерв вероятно ще започна да сваля лихвените проценти по-скоро от очакванията, които вляха нова енергия в подема, поддържан от геополитическото напрежение и силното търсене на Китай.

Предпочитаната от американските централни банкери инфлационна мярка – базовият индекс на цените на стоките за персонално потребление – се е повишил с 2.5% годишно през февруари, показаха публикуваните на 29 март данни когато пазарите бяха затворени заради празниците. Това е малко над отчетения ръст от 2.4% през януари, но все пак доста близо до целевата годишна инфлация от 2 процента. Което подхрани свежи надежди за скорошно начало на низходящия лихвен цикъл, въпреки че американските парични стратези пипат доста предпазливо.

Множеството положителни данни и обстоятелства са качили златните котировки с почти 15% от средата на февруари. Перспективата за разхлабване на паричната дисциплина от най-големите централни банки и високото напрежение в Близкия изток и Украйна стимулират възхода на жълтия метал. Освен това има и сериозни по количества покупки от централните банки, най-вече на Китай, както и от физическите лица, търсещи сигурни активи за защита на инвестициите си в условията на продължаващите проблеми в най-голямото азиатско стопанство.

След огласяването на инфлационните резултати за февруари, председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл посочи, че “те са до голяма степен в съответствие с очакванията” и изобщо не се налага да се бърза с лихвените понижения. По-късно през тази седмица инвеститорите ще получат повече информация, въз основа на която да оценят икономическата перспектива на Съединените щати и политиката на централната банка след като бъдат публикувани мартенските данни за заетостта и безработицата. Очакванията са новите назначения на трудов договор извън селскостопанския сектор да надхвърля 200 хил. за четвърти пореден месец.

Пазарите на лихвени суапови контракти са вкарали в цените 61% вероятност за редукция на щатските лихви през юни срещу 57% през последния работен ден на миналата седмица. По-ниските лихвени проценти по правило са положителна новина за скъпоценния метал, който не носи лихвен доход.

Само през миналата седмица златото е добавило 3% към пазарната си оценка, а индексът за относителната му сила за 14-дневен период е близо до 79 пункта – над нивото от 70, което е белег, че цените са се повишили прекалено високо и бързо.

Търсенето на скъпоценния метал в Китай е подчертано силно през последните тримесечия. Народната банка на страната е добавила значителни количества от метала към резервите си, повишавайки наличностите през всеки от последните 16 месеца.

Положителната перспектива за златото е подкрепена и от доста водещи банки. Сред тях е “Джей Пи Моргън Чейз”, който през март обяви скъпоценната суровина за водещ избор на пазара и очаква тя да достигне 2500 щ. долара за тройунция. “Голдмън Сакс груп” пък вижда потенциал за 2300 долара за тройунция заради очакваните по-ниски лихви.

Все пак, златото тепърва ще трябва да получи консенсус от инвеститорите, които предпочитат да влагат пари в метала чрез търгуваните на борсата фондове. Вложенията в тези фондове в световен мащаб са паднали с над 100 тона през първото тримесечие на тази година и са потънали до най-ниското си равнище от 2019-а в средата на март преди леко да се увеличат.

В 13 ч. българско време на 1 април златото се предлагаше за 2251.90 щ. долара за тройунция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст