ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лидерите в световния износ на микрочипове през 2023 г. са от Азия

производство на чипове азия TSMC

Лидерите в световния износ на микрочипове през 2023 г. са от Азия – Хонконг, Тайван, Сингапур, Китай и Южна Корея. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на данни от платформата Comtrade на ООН.

Агенцията отбеляза, че през миналата година Хонконг стана основният износител на чипове, доставяйки такива на обща стойност 193.5 милиарда долара за една година. Той остава световен лидер в износа на чипове в продължение на десет години. Челната петица включва още Тайван, който е изнесъл стоки на стойност 166.6 милиарда долара, Сингапур (137.9 милиарда долара), Китай (136.3 милиарда долара) и Южна Корея (86.1 милиарда долара). 

Китай стана лидер във вноса на микрочипове, 

закупувайки ги за 350.1 милиарда долара за година.

Според наличните данни през миналата година Русия е изнесла микрочипове на стойност над 14.5 милиона долара и е на 56-то място в света по обем на продажбите. Руският внос пък възлиза на над 437.5 милиона долара, което го поставя на 42-ро място в света.

От Американската асоциация на полупроводниковата индустрия (SIA) съобщиха, че глобалните продажби на полупроводници в края на миналата година са намалели с 8.2% спрямо рекордната 2022 г. и възлизат на 526.8 милиарда долара.

Глобалните продажби на полупроводници в края на 2023 г. са намалели с 8.2% 

спрямо рекордната 2022 г. и са в размер на 526.8 млрд. долара, съобщава Американската асоциация на полупроводниковата индустрия.

През декември миналата година продажбите на чипове са се увеличили с 1.4% спрямо декември 2022-а и са достигнали 48.66 млрд. долара. В сравнение с ноември 2023 г. цифрата се е увеличила с 11.6 процента.

За четвъртото тримесечие на 2023 г. глобалните продажби на чипове възлизат на 146 милиарда долара, което е с 11.6% повече от същия период на 2022 година. До третото тримесечие растежът беше 8.4 процента. 

Пазарът на полупроводници беше бавен в началото на годината, но се възстанови през втората половина на годината, според президента на SIA Джон Нойфер.

През 2024 г. се очаква двуцифрен ръст на продажбите,

отбеляза той.

През миналата година ръст в продажбите на чипове е регистриран само в Европа (+4%). В Северна и Южна Америка цифрата е намаляла с 5.2%, в Китай – с 14%, в Япония – с 3.1 процента.

Учените обявиха създаването на микрочип за AI изчисления при скорост на светлината.

Американски инженери от Университета на Пенсилвания разработиха нов микрочип, който използва светлинни вълни вместо електричество за сложни математически изчисления. Изследването е публикувано в научното списание Nature Photonics.

Според създателите, силициевият фотонен (SiPh) процесор по техния дизайн е първият по рода си.  

Според учените устройството може да извършва сложни изчисления почти със скоростта на светлината. В допълнение, архитектурата на процесора гарантира почти пълна защита срещу хакване на системи, базирани на него, поради факта, че чипът не трябва да качва поверителна информация в работната памет на компютъра. Това се постига с помощта на паралелни изчисления.

„Никой не може да хакне несъществуваща памет, за да получи достъп до вашата информация“, обясни един от авторите на разработката, Фируза Афлатуни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст