ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна се намира в критичен момент, предупреди Антъни Блинкен

Антъни Блинкен

Украйна се намира в критичен момент във войната си с Русия, предупреди държавният секретар на Съединените американски щати Антъни Блинкен, цитиран от „Ройтерс“.

Блинкен, който е в Париж на посещение на френския държавен глава Еманюел Макрон, призова Запада да увеличи помощта си за нападната държава, особено що се отнася до боеприпаси и противовъздушна отбрана.

„Сегашното положение на Украйна е допълнителна причина, поради която искането на президента Джо Байдън, което той отправи към Конгреса за още пари от бюджета, трябва да бъде изпълнено възможно най-скоро“, поясни държавният секретар.

Припомняме, че Байдън отправи призив към контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ да одобри пакета за военна и финансова помощ, но нейният председател – Майк Джонсън стопира с месеци взимането на решението, аргументирайки се с вътрешни приоритети.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, ако Украйна не получи помощта, неговите военни малко по малко ще трябва да се оттеглят от позициите си.

През последните седмици френският президент Еманюел Макрон зае много твърда позиция срещу Русия, заради опасенията, че Украйна губи все повече във войната, особено след като и подкрепата на САЩ намаля.

По време на срещата на Еманюел Макрон с Антъни Блинкен се очаква да бъдат засегнати и събитията в Близкия изток.

Блинкен пристигна в Париж за разговори с високопоставени служители от френското правителство, включително с Макрон, няколко часа след като няколко служители на базираната във Вашингтон неправителствена организация – „World Central Kitchen“ – загинаха при израелски въздушен удар по централната част на Газа. Това се превърна в допълнителен повод Вашингтон да затвърди позицията си по отношение на войната между Израел и Хамас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст