ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асен Василев е категорично против предизборното раздаване на добавки към пенсиите

От ПП опровергаха служебния финансов министър за фискалния резерв

Финансовият министър в оставка Асен Василев е категорично против предизборното раздаване на добавки към пенсиите. “Даването на добавки предизборно е порочна практика. Чрез нея пенсионерите се делят на групи”, подчерта той.

“Позицията на Министерството на финансите винаги е била да се дават трайни увеличения, а не еднократни помощи. През 2009 година средната пенсия е 288 лева. През 2020 година тя достига 382 лева. Това е увеличение с под 10 лева на година. През 2023 година, когато бяха направени трайни увеличения на пенсиите, средната пенсия достигна 788 лева – повече от двойно на тази през 2020 година”, посочи финансовият министър. И добави, че през 2009 година минималната пенсия е била 136 лева, прeз 2020 година – 250 лева. През 2023 година минималната пенсия скача почти двойно – 523 лева. От 1 юли 2024 минималната пенсия ще стане 580 лева.

Василев попита защо пенсионерите биват разделяни на групи, а вместо това не се направи трайно увеличение на пенсиите им, което те са заслужили на база техния стаж и приноса им в осигурителната система. “Важно е да се каже, че нашите пенсионери имат достойнство. Тези пенсии не са подаяние, а те са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионерите на групи, безпринципното раздаване на пари, без те да са финансирани от бюджета, е изключително порочна практика. Тя се използва, за да може пенсиите да се държат ниски. Ние искаме пенсиите да се увеличават – и те се повишават”, каза още той.

Запитан дали в бюджета има пари за предложените празнични добавки, министърът отговори, че ресорното ведомство се е обърнало към Националния осигурителен институт, за да се уточнят разчетите. До края на февруари са събрани 6 млн. лева повече, отколкото е предвидено. С март се очаква да бъдат събрани общо към 10 млн. лева.

Дали ще се съберат общо 40 млн. лева, колкото е нужно за добавките, обаче още никой не може да прогнозира. Василев отбеляза, че ако парите са натрупани, няма да има проблем. “Но сега има само 10 милиона. Ако не се съберат още 30 милиона, е проблем. Записаното е в бюджета да се намерят от вътрешни спестявания. Моето мнение е, че пенсиите трябва да се вдигнат на всички, а не на 25% от пенсионерите, за да няма ощетени хора. Разлика от три лева ще доведе до това някои да получат добавки, други не. Това според вас честно ли е”, изтъкна той.

По-рано от ГЕРБ и ДПС предложиха великденска добавка в размер на 75 лева да бъде изплатена еднократно на пенсионерите, които се намират под линията на бедност. В предложението им е записано това да стане с промени в закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Деница Сачева от ГЕРБ, която е и председател на социална комисия, заяви, че тези добавки нямат отношение към доходите на пенсионерите. “Нашето предложение се отнася до това да покажем, че България е солидарна държава и че всички мислят за бедните хора“, каза тя.

Предложението засяга 534 хил. пенсионери, които живеят с пенсия под 526 лева, и би струвало около 40 млн. лева на държавата, ако бъде одобрено.

По думите на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев тези разходи могат да бъдат покрити от вътрешни размествания в бюджета на ДОО.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст