ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България е над средното за ЕС ниво по брой дипломирани и практикуващи лекари

Прегледите без направление при специалист поскъпнаха с до 60 процента, лекари

България е над средното за Европейския съюз ниво по брой дипломирани и практикуващи лекари на глава от населението. В същото време съсловието е застаряващо, а по брой на медицинските сестри страната ни е на опашката. Това показва първият у нас анализ на икономическия принос на лечебните заведения, направен по заявка на Българския лекарски съюз.

Най-много лекари на 1000 души население у нас има в Плевен – над 7, показват официални статистически данни за 2022 година. 

Най-лошо обезпечени с такива кадри са областите Кърджали и Ямбол – под трима лекари.

Проблем е и възрастта – над половината от практикуващите медици са на 55 и повече години. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров обърна внимание на данните като основа за управленски решения.

“Всякакви стратегиии, които се обсъждат в момента в парламента, не биха се осъществили, ако не се заложат в тази стратегия конкретни мерки, които са нетрадиционни, които са извънредни мерки за гарантиране на кадрите на лекари и специалисти по здравни грижи”, посочи той.

Колкото до медицинските сестри, западните региони разполагат с по-голям брой в сравнение с източните. Най-малко са в област Добрич – само по 3 на 1000 жители. 

Според анализа близо 8900 лекарски практики, болници и други лечебни заведения, сред които домове за възрастни и частни здравни кабинети, дават отпечатък от над 7 милиарда лева върху икономиката ни.   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст