ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще спечелим ли, ако легализираме марихуаната?

марихуана

В началото на седмицата Германия либерализира пазара на канабис, като декриминализира притежанието на малки количества. Вече е законно придобиването на до 25 грама марихуана дневно или максимум 50 грама месечно за лична употреба чрез регулирани асоциации, както и отглеждане на до три растения у дома.

За лица под 21 години количеството е ограничено до 30 грама. Като втора стъпка, от 1 юли ще бъде разрешено да се създават “канабисни клубове”, които да отглеждат канабис за лична употреба на членовете си.

Германски жители на възраст над 18 г. ще могат да се присъединяват към тези организации с нестопанска цел с максимум 500 членове. Разходите на клубовете ще бъдат покривани от членски внос, чийто размер ще зависи от количеството марихуана, употребявано от съответния член.

За да се стигне до финалната стъпка, правителството на канцлера Олаф Шолц трябваше да преодолее

съпротивата на консерваторите от Християндемократически съюз

и местните власти в чест от провинциите. В крайна сметка обаче федералният министър на здравеопазването Карл Лаутербах успя да ги убеди в икономическите ползи на това решение.

Легализацията на марихуаната ще позволи на държавата да контролира производството и  търговията с канабис, а свързаните с легализацията разрешения и продажби ще вкарат огромно количество пари в брутния вътрешен продукт на страната. Другата полза, че подобна законова мярка ще изведе на светло доста сенчест бизнес, като събира печалбите в полза на общия бюджет.

Както за Зелените, така и за либералите,

легализирането на канабиса беше ключово обещание

преди изборите и едно от условията, за да се коалират с социалдемократите на Шолц. В резултат на това амбициозният законопроект стана приоритет, когато трипартийната коалиция  встъпи в длъжност.

В редица страни от Европейския съюз марихуаната е разрешена за медицински цели. Медиците я препоръчват като успокоително при редица тежки заболявания, включително автоимунни и онкологични заболявания и ревматизъм.

Други пък цитират изследвания, според които

около 10% от употребяващите канабис се пристрастяват,

като най-тежки са психическите и социалните последици, стига – разбира се – да не броим увреждането на белите дробове и увеличаването на риска от сърдечен удар дори и при млади хора.

 През февруари 2020 г. евродепутатите призоваха страните членки да се използва в пълна степен потенциала на лекарствата на основата на марихуана.

Към момента марихуаната е декриминализирана и легализирана за медицински цели в Португалия, Испания, Италия, Норвегия, Финландия, Естония, Полша, Чехия, Германия, Белгия, Нидерландия, Дания, Австрия, Румъния и Хърватия. И е криминализирана в Исландия, Беларус, Словакия, България, Турция, Албания, Черна гора, Босна, Унгария, Латвия и Швеция.

никак не са малко политиците, които през годините се опитваха да стартират процеса по легализиране на марихуаната. В един момент обаче сякаш всички проумяха, че това някак си е невъзможно и темата изведнъж изчезна от дневния ни ред.

Консервативни по въпроса се оказаха не само повечето представители на политическата класа, но и обществото като цяло. Масово, например,е разбирането, че

ако легализираме канабиса, България ще се напълни с наркомани.

Друг е въпросът, че ако се направи тази крачка, държавата трябва да контролира местата за производство, употребата и продажбата. Това ми се струва доста неосъществимо, като се има предвид ограничения ефект на забраната на пушене в закрити помещения. Дори в заведения в центъра на София може да видим пушещи хора, които никой нито проверява, нито санкционира. Да не говорим за контрола на инфраструктурните обекти, които са национален приоритет. Очевидно е, че опазването на строгия режим не е сред силните ни страни.

Марихуаната у нас е посочена в Списък №1 на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, които са забранени за употреба в хуманната и ветеринарната медицина. В този списък попада дрога от сорта на

кокаин, канабис, LSD, хероин, морфин, амфетамини, метамфетамини и т.н.

Придобиването на тези веществата се наказва по чл. 354а от Наказателния кодекс с лишаване от свобода от 1 до 6 години и с глоба от 2000 до 10 000 лева. А тяхното производство, преработване, държането с цел разпространение и разпространение се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и с глоба от 5000 до 20 000 лева.

На този фон в страната едва ли скоро ще започне дебат за легализиране на марихуаната, а ако започне, това ще стане много по-тежък повод за разделение и конфронтация от психозата в близкото минало, че норвежците искат да ни вземат децата, а Брюксел е изтребил козичките на баба Дора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст