ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нужни са нови флашки и правилни параметри за хартията за предстоящия вот, заявиха от “Сиела Норма”

Нужни са нови флашки и правилни параметри за хартията за предстоящия вот, заявиха от "Сиела Норма"

Нужни са нови флашки и правилни параметри за хартията за предстоящия вот. Това заявяват от фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините за гласуване – “Сиела Норма”. “Проблемите с хартията са обективни. Те не зависят от нас. Печатницата на БНБ е изпълнила договора, доставили са необходимата хартия. При последните два вота имахме много сериозни проблеми с нея. Тя не съответстваше на изискванията на производителя, принтерите се повреждаха. 15 април е крайният срок да се впише спецификация на обществената поръчка за машини за избори “две в едно”, каза пред NOVA изпълнителният директор на “Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

“Ще има нова спецификация в новата обществена поръчка, според която трябва да са посочени правилните параметри – в милиметри и грамове. Флашките остаряха прекалено много, за да са надеждни вече. Не трябва да ги сравняваме с тези, които използваме в ежедневието. Дори един сектор да има повреда, машините спират да работят. Има запитване към производителя и се надяваме да бъдат закупени нови флашпамети. Хеш функцията гарантира, че във всяка машина има едно и също нещо. Чрез флашките пък може да се провери какво е станало в нея. Има много защити, които няма как да се пробият по пътя между СИК и РИК”, категоричен е Тодоров.

Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК посочи, че не са изчистени проблемите, възникнали при предишния вот. “Сред тях са лошо обучение на кадрите, администрацията е на партийно-квотен принцип, членове на СИК може да се сменят в деня на изборите. Проблемите с флашките и размера на ролките са предвидими. Нужен е одит в “Информационно обслужване” – както на софтуера, така и на процесите”, смята той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст