ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Американският петролен сорт WTI надхвърли 85 долара за барел, а “Брент” – 89 долара

Американският петролен сорт WTI надхвърли 85 щ. долара за барел, а сорт "Брент" - 89 долара

Фючърсните контракти на американския лек суров петрол WTI за доставка през май надхвърлиха 85 щ. долара за барел за първи път от октомври 2023-а, а на глобалния базов сорт “Брент” за доставка през юни – 89 долара за барел. Това са поредните бариери, преодолени от черното злато в условията на сериозни редукции на добива на страните членки на ОПЕК+, силното търсене и нарастващия геополитически риск.

Петролните фючърси увеличиха печалбите си на 1 април когато търговците се върнаха на работните си места след Великденските празници и след като приключиха март с котировки, съответно от 83.71 щ. долара за барел за WTI и 87.48 долара за барел за сорт “Брент” – най-високите от 27 октомври 2023-а. Те продължават да получават подкрепа от ескалиращите конфликти в Близкия изток. Последното покачване на напрежението дойде на 1 април след въздушен удар на Израел срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск, убил 7 членове на Ислямската революционна гвардия, включително и двама генерали – бригаден генерал Мохамед Реза Захеди и бригаден генерал Мохамед Хади хаджи Рахими. При атаката са загинали и ирански дипломати.

Петролните котировки получиха подкрепа и от икономическия фронт. Индексът, оценяващ активността на промишления сектор на Китай, се е повишил от 49.1 пункта през февруари на 50.8 през март, надхвърляйки вододела от 50 точки между спада и подема. Както е известно, азиатският колос е вторият по големина потребител на черно злато. В Съединените щати този индекс – барометър за оценка на условията за бизнес в промишления сектор на страната – пък е станал положигелен за първи път от 17 месеца – 50.3% през март срещу 47.8% през февруари.

Влияние върху пазара оказват и производствените редукции на групата ОПЕК+, ограничили предлагането в условията на силно потребление.

Хеджинговите фондове също стават все по-големи оптимисти за световните пазари на суров петрол – нетните дълги позиции в “Брент” на паричните мениджъри са най-високи от 13 месеца насам, по данни на фючърсната борса ICE Futures Europe. Цените на контрактите с по-близка дата за доставка са с доста високи надбавки в сравнение с по-дългосрочните, което показва, че търговците са готови да платят по-скъпо, за да си гарантират барели за незабавно ползване.

Фючърсните котировки на WTI са се увеличили с 19% от началото на годината и предлагат поредния инфлационен тест в изборната година за Съединените щати. В момента средните цени на бензина там са около 3.50 щ. долара за барел. Този натиск може да отложи във времето понижението на лихвените проценти от централните банкери, но пък ще напълни бюджетите на страните износителки на черно злато и на петролните компании.

Пазарни анализатори очакват ОПЕК+ да потвърди досегашната си политика за квотите за добив на съвещанието, планирано за 3 април. Което би довело до дефицит на пазарите до края на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст