ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ правят стратегия за Черно море, обяви посланик Георги Панайотов

Георги Панайотов

САЩ правят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите. Това каза за БНР посланикът на България в САЩ Георги Панайотов. Това показва важността на региона, каза още той.   

“Стратегия. Знам, че е почти готова. Тя няма да бъде публичен документ. Става въпрос за засилен ангажимент на Съединените щати към всички черноморски държави, които имат излаз на Черно море: енергийна сигурност, инфраструктура, търговия и инвестиции, подкрепа за укрепване на демократичните институции, борба с корупцията. Значението на Черно море нараства. Оценката на Съединените щати, на НАТО е, че

ако Украйна бъде победена, това ще е край на системата за сигурност, каквато ние я познаваме”, обясни Георги Панайотов.

България трябва да инвестира във въоръжаване. И това е едно от предизвикателствата преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли, каза още Панайотов.

“България трябва да инвестира в отбрана. България трябва да модернизира собствените си въоръжени сили, да развива способности, да навакса изпуснатото време, защото много време е изпуснато. Трябва да се модернизираме, трябва да се интегрираме още по-дълбоко в НАТО”, добави той.

Посланикът припомни, че до края на тази година ще минат първите тестове на новите Ф-16.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст