ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ядрени реактори ще захранват сондажите за шистов петрол в САЩ

Производителите на шистов петрол обмислят да захранват сондажите с ядрени реактори

Американските компании, които добиват суров петрол от шисти, включително и “Даймъндбек енърджи”, обмислят да ползват малки ядрени реактори за захранване на сондажните дейности в Пермския басейн в Тексас. Целта е да се намалят въглеродните емисии и да се гарантира надежден достъп до електроенергия.

“Даймъндбек” – най-големият регистриран в района независим производител на черно злато, е подписал необвързващо писмо за намерения с “Окло” за монтирането на малки атомни мощности за бъдещите си енергийни нужди. “Окло”, който разработва модерни ядрени реактори, е провел сходни дискусии и с други петролни компании, посочва главният изпълнителен директор на фирмата.

Производителите на суров петрол в Пермския басейн прехвърлят скоростно дейността си от дизелови генератори на електрозахранване от локалната мрежа. В Тексас обаче тя не винаги е сигурна, особено в отдалечените части на петролното поле. Докато сондажен обект със собствена ядрена централа ще предложи надеждно захранване без парникови емисии в атмосферата, тъй като реакторите не отделят въглероден двуокис.

“Малките ядрени реактори биха имали смисъл като евтин, нисковъглероден, високо надежден алтернативен източник на енергия за компании като “Даймъндбек”, чийто енергийни нужди продължават да растат”, коментира фирменото ръководство. Това обаче няма да стане бързо, защото на”Окло” и на други фирми, разработващи малки ядрени устройства, ще са нужни години, за да създадат системи за търговски нужди.

15-мегаватовата система на “Окло” ще е далеч по-малка от използваните днес конвенционални реактори, произвеждащи традиционно по 1000 мегавата електроенергия. ( Бел. ред. – един мегават е достатъчен за захранването на 200 типични за Тексас жилища). Привържениците на малките атомни централи посочват, че те са добро попадение за захранването на индустриални обекти, най-вече в отделечени локации. някои компании се интересуват и от получаването на топлина от реакторите. Сред тях е химическия гигант “Дау”, който посочва, че планира да захранва свой обект в Тексас със ситстема на X-Energy Reactor Co.

Политиците приемат все по-охотно атомната енергия като ключов елемент от борбата срещу промените на климата. Въпреки нарастващия натиск за елиминиране на изкопаемите горива обаче ще трябва много време за ограничаване на потреблението на петрол. И включването на ядрените реактори в сондажния процес ще помогне за редуцирането на парниковите газове докато продължава използването на черното злато.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст