ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Google ще изтрие милиарди записи с лични данни на потребителите

google гугъл съдебно дело

Google се съгласи да изтрие милиарди записи на потребителска активност, съдържащи лични данни от повече от 136 милиона жители на САЩ, които използват браузъра Chrome. Компанията беше принудена да направи това след съдебно дело, обвиняващо корпорацията в незаконно шпиониране на потребители, съобщава Асошиейтед прес.

Груповият иск срещу Google беше заведен през юни 2020 година. В края на декември 2023 г. адвокатите, представляващи ищците и корпорацията, обявиха, че са

постигнали споразумение, което ще помогне за разрешаването на делото.

Ищците по-специално обвиниха Google, че продължава да следи интернет активността на потребителите, дори ако те са в режим инкогнито.

Съдебното производство за разглеждане на иска по същество не започна благодарение на усилията на адвокатите на Google, но през август 2023 г. съдия Ивон Гонзалес Роджърс отхвърли искането на корпорацията за прекратяване на делото. Това беше поводът за започване на преговори между страните. Официално

условията на сделката между ответника и ищците могат да бъдат одобрени не по-рано от 30 юли,

когато ще се проведат първите изслушвания, съобщава Асошиейтед прес.

Съгласно условията на споразумението, Google, в допълнение към изтриването на милиарди записи от центровете за данни, ще трябва по-ясно да съобщи степента на поверителност, която е достъпна за потребителя, когато използва режим инкогнито. Споразумението включва и други контроли, предназначени да ограничат събирането на лична информация от компанията. В този случай ищците няма да получат никакви плащания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст