ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След 4-годишни “родилни мъки”, незаконното леговище на Вълка край Искъро най-сетне падна

Вълка

Тази седмица лъсна поредното доказателство, че  държавата ни отдавна вехне в „прегръдките“ на отбор юнаци, за които беззаконието е норма на поведение. След близо четири години „доказване“ на незаконността на градежите край язовир “Искър“, собственост на небезизвестния Румен Гайтански-Вълка, Столичната община най-сетне пристъпи към събарянето на хотела, построен под формата на… ремонт на работилница!

 Въпреки, че още през август 2020 г. в публикацията си „Арогантност и беззаконие в ловно стопанство „Искър“, „БАНКЕРЪ“ осветли случващото се на територията на ловното стопанство, собственик на имота (поне на хартия) и доказа с документи и факти, че строителната вакханлия край “чашата” на язовира гази с войнишки ботуши закона, едва сега столичното кметство успя да направи онова, което законът открай време му разрешава и повелява да направи.

Само, че и тази негова „смелост“, макар и доста позакъсняла, не мина без екшън.

Екипите на общината, предвождани от главния й архитект Здравко Здравков, бяха

посрещнати от залостена врата и блокиран от частен автомобил път.

И, за да стане абсурдът на ситуацията още по голям, „аргументите“ за този блокаж бяха облечени в заповед на горското стопанство, с която се забранява на външни МПС-та да влизат и да вдигат шум в района, за да не обезпокоят… бременните кошути.

За да могат да влязат багерите, длъжностните лица трябваше да вдигнат автомобила барикада с “паяк” и да срежат с флекс катинара на веригата, опасваща входните двери към Вълчата бърлога.

И всичко това, след като заместник-кметът Иван Василев не успя да се свърже със “съответните” преки началници на обекта: Иван Дивизиев – директор на Ловно стопанство “Искър”, и Валентин Чамбов – директор на Югозападното предприятие.

Василев определи всичко това като саботаж и като

възпрепятстване изпълнението на решение на Върховния административен съд.

А главният архитект Здравко Здравков зададе логичния въпрос „Как това ловно стопанство два дни не работи и стои заключено, като единственото обяснение за това е лепната на входната врата заповед за ограничаване достъпа във връзка с размножаването на кошутите, а наоколо не се виждат нито кошути, нито друг дивеч?”

И още нещо попита главният архитект на Столична община, но… дали ще се намери прокурор, който ще се опита да намери единствения верен отговор: “Как така, когато тази сграда е строена, “звуците” от работниците и механизацията не са застрашавали популацията на дивеча?”

От Министерството на земеделието

също се опитаха да се измъкнат по пантофи,

като пропуснаха да дадат отговор на въпроса дали са знаели за незаконното строителство на тяхна територия и давали ли са съгласие за него. Но затова пък съвсем по чиновнически обясниха, че Югозападното държавно предприятие и ловно стопанство „Искър” били съдействали за събарянето…

Все пак в следствие на разрастващия се скандал, от пресцентъра на държавното предприятие съобщиха, че

заповедта за спиране на движението заради бременните кошути вече е отменена,

а техни служители щели да съдействат за разрушаването на незаконните обекти. И обясниха, че колата, която е препречила входа, не била тяхна собственост. Друг е въпросът как тя се озовала „на паркинг“ там?

Събарянето на ловния хотел на фирмата “Био майнинг” на Румен Гайтански, е било предвидено още за миналия петък, но поредните административни пречки забавили процеса.

Тук е моментът да припомним, че сегашният

борец за събарянето на незаконните постройки тук – арх. Здравков,

също се забави достатъчно дълго докато покаже мускули на Вълка за незаконния строеж в ловното стопанство “Искър”. На него му беше необходима близо година, за да събере кураж и да приложи законоустановените мерки, свързани с незаконното строителство на територията на ТП “Държавно ловно стопанство “Искър”. Едва през лятото на 2021 г. той сколаса да издаде заповед за премахване на изградената  монолитна сграда в местността “Авала”, на язовира.

Не е лошо да споменем, че

преписката за откровено незаконното строителство цяла година

беше разтакавана между  администрацията на Район “Панчарево” и Столична община. И то по такъв начин, че тази безкрайна кореспонденция спокойно може да влезе в учебниците като пример за… организиране на процес по тупкане на топката.

Не е лошо да споменем и още нещо: първоначално арх. Здравков се опита да прехвърли горещия картоф на ДНСК, но тогавашният й началник – арх. Влади Калинов, ясно даде да се разбере, че номерът му няма да мине. Обясняваме накратко.

Според арх. Здравков заповедта за премахване на Вълчата бърлога била от компетенциите на ДНСК, защото строителният обект щял да замърсява водите на язовир “Искър” и затова трябвало да се таксува като “Обект първа категория” (по Закона за устройство на територията – ЗУТ).

Според арх. Калинов

става въпрос за къща на 3 етажа, която е строеж от Пета категория

и е в правомощията на Столична община.  Колкото до „притесненията за замърсяване на водата”, коментарът му беше лаконичен: “Няма такъв филм в ЗУТ и събарянето на незаконния строеж е изцяло от компетенциите на Столична община”.

Да не говорим, че “БАНКЕРЪ” още в средата на август 2020 г., оповести с документи достатъчно доказателства за незаконните градежи тук. И първи изнесохме информацията, че тогавашният директор на Югозападното държавно предприятие – инж. Дамян Дамянов, побърза да си измие ръцете по обичайния начин – като

похарчи шефа на Ловно стопанство “Искър” – инж. Атанас Дарелов.

Самобитните обяснения на Дамянов по това време имаха за цел да убедят обществото, че той нищичко не знаел. Водевилът, разиграван от съответните началници, продължи и след като беше даден жертвения агнец, въпреки че самият той е благословил въпросното незаконно строителство.

Тогава разкрихме и още нещо – че основанията за строителството на резиденцията са били камуфлирани чрез конструктивно становище, писано и подписано от инж. Петър Иванов. Становище, което се отнася до…

ремонт и модернизация на съществуваща ремонтна работилница!

Но тъй като не са били представени каквито и да е било документи за обекта, конструкторът се е въздържал да дава насоки, преди  инвестиционните намерения да бъдат облечени в законова форма.

Проверката на „БАНКЕРЪ“  по онова време установи, че все пак някакъв идеен проект съществува. Негов автор е арх. Мирослава Иванова.

Оказва се, че

уж нищо незнаещият по това време Дамянов,

още на 9 януари предишната година е бил уведомен от изпълнителния директор на „Био Майнинг“- Здравко Андреев, че е изготвен инвестиционен проект за ремонт и модернизация на съществуващата работилница.

А от самите чертежи става ясно, че “едноетажната работилница“ (със застроена площ 1341 кв. метра?!?) изведнъж се е сдобила с нови фасади и е “пораснала” с още един етаж и половина.

Актът за държавна собственост на имота ( № 04396 от 8 февруари 2005 г.) пък говори, че въпросната работилница е строена през 1988 г., но е само на един етаж.

Последваха още няколко проверки, възложени от главния архитект на администрацията в “Панчарево”. Игра на котка и мишка:

всеки път експертите установяват едни и същи неща,

всеки път пишат едни и същи протоколи, всеки път от Направление „Архитектура и градоустройство“ на СО добавят нови и нови детайли за проверяване. И… никога нищо!

Онагледяваме с едно прелюбопитно писмо, което на 24 март 2021 г. главният архитект Здравко Здравков изпраща но кмета на Район “Панчарево” – Николай Гюров. С въпросната “бумага” се изисква проверени… три броя шахти с неустановено предназначение, начинът на водозахранване и отводняване на строежа (в това число за питейно-битови води и води за противопожарни нужди), битово отводняване, дъждовно отводняване, както и коректно определяне на категорията на строежа… С две думи – да се провери всичко, въпреки че в писмото

няма нито ред за това, че става дума за незаконно строителство!

Тази история със сигурност щеше да продължи още дълго време, ако лодката на недосегаемите все пак не се беше разклатила след 4 април 2021 г., а защитеният от ДПС бизнесмен Румен Гайтански-Вълка изпадна от каручката на богоизбраните, които могат да се разпореждат с всичко, поднесено им на тепсия (в буквалния смисъл на думата) от “червения” земеделски министър в правителството на Пламен Орешарски (29 май 2013 г. – 6 август 2014 г.)- Димитър Греков.

Тема, която нормалните медии, браншовите и неправителствените организации сме коментирали многократно, но… на кого да му пука, след като крушката винаги си е имала къса опашка и поради тази причина е падала и продължава да само до корена майка?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст