ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На последното правителствено заседание Денков даде отчет за свършеното

Николай Денков определи Пеевски като най-голямото зло за България

Правителството одобрява мерки от 269 млн. лева за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията

Държавата продължи да работи с нормални темпове независимо от рязко усложнената и вече предизборна обстановка. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в началото на последното правителствено заседание.

“Преди да преминем към последното заседание на това редовно правителство, искам да благодаря на всички министри и техните екипи, че в този извънреден десети месец успяха да запазят темпото и да вземем тези важни решения, от които имат нужда гражданите и бизнесът”, каза Денков.

Той избори постигнатите резултати в рамките на десетия месец от управлението. “Вече пътуваме свободно по въздух и вода в Шенгенското пространство. При политическа стабилизация, ще има решение за сухопътните граници до края на годината”, отчете премиерът.

Министър-председателят припомни, че новият проект на Закона за съдебната власт вече е на етап обществено обсъждане. И благодари на екипа на Министерството на правосъдието, тъй като без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт, така че хората да почувстват справедливост.

Денков отбеляза и това, че от началото на април 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания станаха безплатни, а над 300 са с намалено доплащане.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписа 642 споразумения със 162 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти на обща стойност над 1,7 млрд. лева, каза още премиерът.

Днес правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 млн. лева. Средната заплата във всички администрации по всички нива се повишава, като се намалява значително разликата между съществуващите реални минимални и максимални размери на заплатите – от почти пет пъти, колкото е в момента, на два и половина пъти. Новите размери се определят считано от 1 януари 2024 година.  

Над 46 хил. малки и средни земеделски стопани са получили 154 млн. лева по схемата за преразпределително подпомагане за кампания през 2023 година, което е с 50% повече от кампанията през 2022 година.

“Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в град Тараклия, след като подписахме споразумение с правителството на Молдова. За първи път имаме поделение на българско висше училище сред историческата ни общност в Молдова. Министерството на младежта и спорта успешно реализира програмата за спортна инфраструктура, подписа договори за близо 10 млн. лева за над 20 обекта“, изтъкна министър-председателят.

Одобрени са промени в Закона за културното наследство, както и отпуснати 3,5 млн. лева за доизграждане на храм „Св. първомъченик и архидякон Стефан“ в Южния парк в София.

Отпусната е помощ на българските общности в чужбина, като са дадени 2 млн. лева за православни храмове в Щутгарт и Лондон. Днес ще бъдат гласувани още 450 хил. лева за три храма в София и Севлиево.

“Работата продължава, ще направим плавен преход към следващото правителство“, увери Денков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст