Парламентът обсъжда на второ четене законопроекта за колективните искове

Парламентът обсъжда на второ четене законопроекта за колективните искове

Парламентът обсъжда на второ четене законопроекта за колективните искове, внесен от Министерския съвет на 13 април 2023 година, приет на първо четене на 29 февруари, предаде БТА.

Преди това бяха дадени две почивки от по половин часа, имаше спор в залата и бе прочетена декларация от парламентарната група на “БСП за България” заради искания от страна на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ да се отложи разглеждането на законопроекта.

Почивките бяха дадени от заместник-председателя на парламента Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, след като част от социалистите застанаха на трибуната и отказваха да се върнат по местата си. Те настояваха за разглеждане на законопроекта.

Председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ-СДС обясни, че това не може да стане, тъй като липсва доклад по законопроекта. Тя отбеляза, че точката е включена в дневния ред в нарушение на разпоредби от правилника. Срокът за гласуване на този законопроект от правната комисия започва да тече от 29 март, каза тя. А Георги Свиленски от БСП отговори, че неведнъж пленарната зала е разглеждала законопроекти в нарушение на правилника.

Петър Петров от „Възраждане“ предложи разместване на точките в дневния ред, така че този текстът за колективните искове да стане точка първа за петък. И призова преди това да бъде разгледан в правната комисия и да има доклад. Досега вносителите не са правили искане да бъде включен в дневния ред на заседанието на комисията, добави той.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ обясни, че има две групи предложения за промени в предложения за разглеждане текст. С едната група се разширява обхватът на закона за защитените лица и да се синхронизират измененията с Гражданско-процесуалния кодекс. Според нея този законопроект на служебното правителство, не е добър. И вместо да разреши проблеми, ще създаде такива. Тя настоя да се отложи разглеждането, докато не бъде внесен доклад за второ четене от правна комисия.

От ДПС също дадоха предложение да се отложи гласуването на точката до представянето на доклад от правната комисия.

Председателят на “БСП за България” Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група каза, че тези, които са направили поправката в Конституцията, която дава тежки последици за българския правен живот, давали акъл дали е качествен законопроектът, или не. И изтъкна, че Конституцията е имало 50 отрицателни становища, но управляващите не са ги приели. Тя ги обвини, че в случая ставало въпрос за натиск, пари, интереси и лобизъм

След почивката Росица Кирова обяви, че тъй като от БСП са представили изключително убедителни аргументи за важността на законопроекта, предлага залата да продължи с разглеждането му. И призова колегите си от правната комисия да следят внимателно подготвения предварителен доклад за второ гласуване.

Анна Александрова съобщи, че изготвеният доклад е качен на сайта на Народното събрание и е подготвен от сътрудниците в комисията, благодарение на тяхната добра воля.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ заяви, че всичко това се случва, за да не се стигне до точката за “Турски поток”. И подчерта, че Кирова е включила за разглеждане законопроекта, без да има доклад на комисията.

Зам.-председателят на парламента отвърна, че точката е била включена в дневния ред след председателски съвет и ПП-ДБ са имали представител там. А за “Турски поток” каза, че точката е част от програмата за четвъртък и обвиненията са несъстоятелни.

След това по предложение на Георги Свиленски депутатите удължиха работното си време до гласуването на точка три в дневния ред на парламента – проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства около изчезналата пътна за “Турски поток”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст