ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Има риск в плана на “Райфайзен” да купи дял в “Щрабаг”за 1.1 млрд. евро

Австрийската национална банка съзира риск в плана на "Райфайзен" да купи дял в "Щрабаг"

Шефът на Австрийската национална банка Роберт Холцман коментира, че има “непредвиден риск” в плана на “Райфайзен банк интърнешънъл” да купи дял в австрийската строителна компания “Щрабаг” със средства, които в момента са свързани с Русия. И че единствено “Райфайзен” може да прецени дали си заслужава да поеме подобен риск.

Холцман посочва, че институцията му, чиято политика е съобразена с финансовите санкции срещу Кремъл, смята, че планираната сделка на най-голямата западна банка в Русия не противоречи на санкциите. Но допълва, че нито Съединените щати, нито Европа, нито Австрия могат да дадат гаранции и да благословят трансакцията. Банкерът не пояснява какво точно има предвид под “непредвиден риск”.

“Райфайзен банк интърнешънъл” отдавна се опитва да продаде или да закрие бизнеса си на руска земя след нахлуването на руски войски в Украйна. През декември 2023-а кредиторът съобщи, че планира да купи дял в “Щрабаг” от “Расперия” – компания, контролирана по онова време от руския олигарх Олег Дерипаска, който е санкциониран и от Съединените щати и от Европейския съюз. Австрийската банка твърди, че операцията съответства на абсолютно всички санкции.

“Расперия” и този дял, който в момента е около 24% от “Щрабаг”, са били продадени на друга регистрирана в Русия фирма – “Илиадис”, чийто собственик не е ясен, но, според “Райфайзен”, това “не е санкциониран инвеститор”.

Агенция “Ройтерс” пък информира през март, че Вашингтон притиска австрийската банка да се откаже от планираната сделка за 1.1 млрд. евро заради участието на Дерипаска. Самият олигарх обръща внимание, че отдавна няма нищо общо с “Расперия”. “Щрабаг” признава, че не може да идентифицира кой точно стои зад “Илиадис” и че смята, че въпросният дял е замразен от санкциите на ЕС. Компанията посочва още, че не може да прецени дали купеният от “Илиадис” дял и поглъщането на “Расперия” ще имат отражение върху планираната от “Райфайзен” трансакция.

В официално изявление на 2 април “Райфайзен банк интърнешънъл” отбелязва за пореден път, че сделката отговаря на всички наложени санкции. Ако бъде осъществена, тя ще е сред най-големите западни операции в Русия след началото на войната в Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст