ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КНСБ готви “черен списък” на предприятията, в които се нарушава правото на сдружаване

Пламен Димитров, КНСБ

“Черен списък” на предприятията, в които се нарушава правото на сдружаване на работниците, готви КНСБ. Това е част от национална кампания, на която днес президентът на синдиката Пламен Димитров даде начало от Русе.

КНСБ постави в Русе началото на националната си кампания в защита на правото на сдружаване и договаряне на работните заплати. 

Президентът на синдиката Пламен Димитров обясни, че една от основните теми на кампанията е предложенията за законодателни промени във връзка с транспонирането на Директивата за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз и насърчаване на колективното трудово договаряне, което трябва да е готово до 15 ноември тази година.

Според синдиката минималната работна заплата трябва да е поне 50 процента от средната заплата и да се приближава към т.нар. “заплата за издръжка”, което се равнява на 1438 лв. към момента. 

Друг елемент от кампанията е информирането, че забраната за синдикална дейност във която и да е фирма е наказуемо по закон с глоба и затвор.

“Очаквайте в тази кампания, която ще е в следващите няколко месеца, да имаме и добри срещи, където ще показваме добрите роботодатели, и други предприятия, в които ще се питаме и ще говорим дали някои са кандидати да влязат в този “черен списък”, който ние ще започнем да правим където има даматично и тенденциозно нарушаване на правото на сдружаване. И аз обещавам, че такъв ще има. Не плаша никого, но казвам, че е дошло време да се разбере, че правилата на играта се променят в България”, коментира Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст