ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В пленарната зала настана хаос покрай законопроекта за колективните искове и точката за “Турски поток”

В пленарната зала настана хаос покрай законопроекта за колективните искове и точката за "Турски поток"

В пленарната зала настана хаос покрай законопроекта за колективните искове и точката за “Турски поток”. Депутатите удължиха работното си време до гласуването на точка три в дневния ред, която предвижда проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на факти около изчезналата пътна карта за “Турски поток”. Предложението беше на Георги Свиленски от „БСП за България“.

Преди това – след две прекъсвания по половин час, спорове и декларация на левицата, бе прието да бъде разгледан на второ четене законопроектът за колективните искове.

Само че със 130 гласа “за”, 50 “против” и един “въздържал се” депутатите гласуваха предложение, направено по-рано през деня – преди втората почивка, от Хамид Хамид от ДПС, за отлагане разглеждането на второ четене на законопроекта за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите до изготвянето на доклад за второ четене от правната комисия.

По време на дискусията по наименованието на законопроекта и след гласуването на предложението на Георги Свиленски за удължаване на работното време последва предложение на Мирослав Иванов от ПП-ДБ да бъде подложено на гласуване предложението на Хамид Хамид. Според Иванов е трябвало следвало заместник-председателят на парламента Росица Кирова да подложи искането на Хамид на гласуване веднага, какъвто е правилникът. Хамид Хамид отговори, че тъй като в правилника липсва процедура по препотвърждаване, изцяло преценка на председателя е кога ще я подложи на гласуване. Процедурата ми не е оттеглена, добави той.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС напомни, че пленарната зала вече се е произнесла – тези две точки да бъдат гледани днес, и настоя да продължат с гледането на второ четене на законопроекта. Мирослав Иванов от ПП-ДБ попита, цитиран от БТА, колко пъти депутатът от ДПС трябва да направи една и съща процедура. “Явно чакате указания от някого”, обърна се той към Росица Кирова.

Свиленски пък попита Иванов как не се срамува от това, което предлага, при положение, че Народното събрание се е произнесло да работи до приемане и на точка трета, предложена от ПП-ДБ.

След гласуването на отлагането на разискванията заседанието отново бе прекъснато за половин час от Кирова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст