Костадинов се опитва да наложи цензура, Лорер дава отпор

Костадинов

В началото на парламентарното заседание лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов направи декларация по повод провеждаща се тази вечер конференция в културния център на Софийския университет – “Патология на едно честване”. Става въпрос за дискусия по повод 80-атата годишнина от спасяването на българските евреи с особен акцент върху премълчаваните изследвания, хвърлящи светлина върху изпращането на евреите от т.нар. нови земи в лагерите на смъртта.

Проучванията сочат, че България е разполагала с достатъчно автономия в тези земи, можела е да взима и самостоятелни решения до толкова, че да предотврати депортациите на евреи от Македония през март 1943 година. Изследователите са открили, че държавата ни е взела решение, с което умишлено не е позволила на евреите от така наречените нови земи да станат български граждани, което ги е обрекло на сигурна смърт.

Костадинов обяви от трибуната, че като историк му е под достойнството да обяснява защо тези твърдения не отговарят на истината и се опита да наложи цензура. Изброявайки поименно участниците в конеренцията, Костадинов ги заподозря в платена защита на чужди интереси.

В същото време участниците в дискусията от години работят по темата, а освен това имат безспорни постижения – всеки в своята област. Това са икономистът Румен Аврамов, историците Александър Везенков и Стефан Дечев, архивистът Иванка Гезенко, журналистът Еми Барух и философът Стилиян Йотов.

Независимо от това обаче Костадинов призова както ректора на Софийския университет- проф. Георги Вълчев – да се разграничи от конференцията, така и организацията на евреите в България “Шалом” – да я осъди.

В действителност Костадинов явно не се беше подготвил достатъчно добре за декларацията си, тъй като още на 1 април от “Шалом” разпространиха съобщение, в което призоваха срещата – дискусия да бъде отложена. От организацията настояха и заинтересованите страни да се въздържат от провокации, явно досещайки се, че темата може да бъде използвана за предизборна дъвка.

След декларацията на Костадинов на трибуната излезе депутатът от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” – Даниел Лорер, който единствен даде отпор призивите на лидера на “Възраждане”. Факт е, че според Правилника за дейността и организацията на Народното събрание декларации не се коментират, но опитът за налагане на цензура не можеше да бъде отминат.

Лорер изрази възмущението си, че от “Възраждане” искат да наложат определен начин на мислене на независима организация. Думите му веднага бяха посрещнати с подвиквания и обвинения в кражби, нямащи никакво отношение към изказването на Лорер. В крайна сметка председателят на парламента Росен Желязков наложи наказание на Костадин Костадинов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст