ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Местни феодали владеят ловните стопанства, заяви Александър Дунчев

Местни феодали владеят ловните стопанства, заяви Александър Дунчев

“В момента тези феодали владеят всичко, не е само Вълка. Цоло Вутов е във „Витиня“, в „Кормисош“ е Тодор Батков, Вальо Златев е в „Паламара“. Те ползват това не само като частно имение. Направихме справка в агенцията по горите да видим кой ходи на гости в ловните стопанства – съдии и богати хора, с които те правят или бизнес, или политическо влияние.“ Това заяви пред bTV Александър Дунчев, експерт на „Зелени закони“, бивш изпyълнителна дирекция на Изпълнителната агенция по горите и бивш депутат от “Продължаваме промяната”.

Думите му бяха по повод събарянето на имота на Румен Гайтански-Вълка край язовир „Искър”. Катинарът на портата беше прерязан с флекс лично от директора на „Строителен контрол” към Столичната община Цветан Тодоров.

“Пропускателният режим е, че всеки, който води лов, трябва да бъде описан с разрешително за отстрел. Един от концесионерите е един от видните заменкаджии и в съда колегите го бяха чули как се хвали, че е уредил съдебните дела да са в негова ползва, което се случи. Точно един от съдиите по тези дела го видях в списъка с ловци в неговото ловно стопанство“, подчерта Дунчев.

“Всички тези хора владеят едни от най-красивите ловни стопанства. Някои от тях директно си приватизираха сградите. Имаме го всичко в публични доклади на Aгенцията по горите, направихме безпрецедентни проверки. Сега те се гласят да приватизират и горските предприятия, които управляват всички държавни гори”, каза още той. По думите му горските служители водят битка срещу политическата система от министри, зам.-министри, директори на предприятия и агенции, назначени от феодали, които осигуряват чадъра върху незаконните строежи.

“Колегата от това ловно стопанство, който направи този цирк с бременните кошути всъщност е назначен на 14 юли миналата година, времето на правителството на Денков, след като само преди 3-4 месеца е уволнен от горско стопанство „Якоруда“, където беше замесен в скандал с бивш кмет на ДПС за незаконен дърводобив. Този човек е назначен от Валентин Чанов един ден, след като Чанов е назначен за директор на Югозападното държавно предприятие също от министъра на земеделието Кирил Вътев. Първата му задача е да назначи нов директор на ловно стопанство „Искър“. Това означава, че всъщност шефът на министъра на земеделието не е Денков, Габриел, Борисов, Василев или Петков, а е Вълка“, посочи Александърр Дунчев.

За безобразията с ловното стопанство на язовир “Искър” БАНКЕРЪ информира читателите си още преди четири години в публикацията си Арогантност и беззаконие в Ловно стопанство „Искър“.

Назначаването на Гайтански за чорбаджия на държавното ловно стопанство също бе огласена първо във вестник БАНКЕРЪ още през декември 2013 година в публикацията си под заглавие „Опаковаха ловно стопанство “Искър” като коледен подарък“. Тогава разказахме как министърът на земеделието в правителството на Пламен Орешарски – Димитър Греков, е подготвил коледен подарък за милиони за Румен Гайтански.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст