ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Палестина подновява искането си за пълноправно членство в ООН

ООН

Палестинската власт отново поиска да стане пълноправен член на ООН, обяви постоянният представител на Палестина в ООН Рияд Мансур в своя публикация в платформата X, цитиран от CNN.

“Държавата Палестина по указания на палестинското ръководство изпрати писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш  с искане за подновяване на разглеждането на молбата за членство в организацията”, написа Мансур.

По думите му се очаква Съветът за сигурност да вземе решение за присъединяването на Палестина към ООН на срещата за Близкия Изток на 18 април. Представителят на Израел Гилад Ердан очаквано се противопостави, като обърна внимание, че палестинските власти не са изпълнили критерия за държава и са се отдалечили от целите, които е трябвало да постигнат от 2011 година насам. 

Това е втори опит за пълноправно членство след септември 2011 година, когато палестинската кандидатура не успя дори да стигне до гласуване в Съвета за сигурност. Подкрепа този път със специални писма изразиха от Арабската лига, Организацията за ислямско сътрудничество и Движението на необвързаните държави. Наблюдатели обаче прогнозират, че и този път инициативата може да не успее, тъй като може да се натъкне на вето от страна на Съединените щати. 

Искането за пълноправно членство трябва да бъде одобрено първо от Съвета за сигурност на ООН, а след това да получи и подкрепата на две трети от държавите в Общото събрание на световната организация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст