ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Столтенберг: Трябват гаранции, че краят на войната в Украйна ще бъде наистина край

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Трябва да има гаранции, че краят на войната в Украйна ще бъде наистина край, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след първия ден от заседанието на министрите на външните работи от Пакта.

“Всички разбираме, че трябва да има някакъв вид гаранции, че това наистина е краят, а не само пауза, през която Русия ще преформатира силите си, ще си почине, ще ги прегрупира и ще нападне отново. Подобен модел видяхме през 2014-та година. Те анексираха Крим, всички ние осъдихме това и след няколко месеца те влязоха в Донбас. После първите споразумения от Минск бяха нарушени и те се придвижиха още на запад. После, при вторите споразумения от Минск, второ прекратяване на огъня и те чакаха почти 8 години, преди да разгърнат пълномащабната инвазия. Така че

когато тази война приключи, трябва да сме абсолютно сигурни, че това е наистина краят”, заяви Столтенберг. 

“Затова трябва да помогнем на Украйна да изгради собствената си отбрана, за да спира следваща руската агресия. Разбира се, ще има нужда от допълнителни гаранции и последната от тях ще бъде чл. 5 и членството на Украйна в НАТО”, подчерта той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст