ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Столтенберг предлага да се създаде независим от САЩ фонд за Украйна

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг инициира създаването на петгодишен фонд от 100 млрд. евро за подпомагане на Украйна, съобщи „Ройтерс“.

Фондът ще даде на алианса по-пряка роля в координирането на доставките на оръжие, боеприпаси и оборудване за Украйна, докато тя се бори с руската инвазия. Целта е да се гарантира дългосрочна и сигурна помощ за украинската армия, която да е независима от управленските решения в САЩ.

Новината идва след като от месеци последният американски пакет от помощи за Украйна остава блокиран от републиканците в Конгреса.

Съгласно плана НАТО ще поеме от САЩ част от координационната работа в коалицията за подкрепа на Украйна, известна като формата “Рамщайн”. Стъпката цели отчасти да гарантира продължаване на помощта дори ако кандидатът на републиканците Доналд Тръмп бъде избран за президент.

Предложението на Столтенберг ще бъде обсъдено по време на двудневната среща в Брюксел, която ще отбележи 75-годишнината от основаването на алианса. Очаква се то да бъде одобрено на срещата на върха НАТО във Вашингтон през юли.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст