ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тайван бе разтърсен от най-силното земетресение за последните 25 години

еметресение, Тайван

Земетресение с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер разтърси Тайван, като това е най-силният трус, от поне 25 години. За това предаде агенция „Ройтерс“.

Бедствието взе четири жертви и рани десетки. Трусът, с дълбочина от 15.5 км, предизвика предупреждение за цунами за Южна Япония и Филипините, което по-късно беше отменено, тъй като само няколко малки вълни са достигнали части от японската префектура Окинава.

Филипинската сеизмологична агенция издаде предупреждение за жителите в крайбрежните райони на няколко провинции, призовавайки ги да се евакуират на по-високи места.

Тайван също издаде предупреждение за цунами, но не съобщи за щети, а Тихоокеанският център за предупреждение за цунами в Хавай по-късно обяви, че рискът от разрушаващи вълни е преминал.

Правителството на Тайван съобщи, че четиримата души са загинали в планинския, слабо населен източен окръг Хуалиен, където е и бил епицентърът.

Най-малко 26 сгради са се срутили, повече от половината в Хуалиен, като около 20 души са блокирани под останките и на място са изпратени спасителни екипи.

Близо до източния бряг на Тайван беше усетено разтърсване, което засегна цялата островна държава и части от континентален Китай и Япония.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст