ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тошко Йорданов цитира оцелял евреин за случилото се във Вардарска Македония и Беломорието през 40-е години

Тошко Йорданов

След като в началото на пленарното заседание днес (3 април) Костадинов в специална декларация разкритикува насрочената за по-късно днес дискусия в Софийския университет “Патология на едно честване”, и Тошко Йорданов от “Има такъв народ” също я атакува от трибуната на Народното събрание.

Макар че Йорданов не стигна до крайности да призовава ректора на “Свети Климент Охридски” да се разграничава от дискусията, той обвини участниците в нея в странни грехове, нямащи отношение към техните научни занимания, а именно – не били критикували до момента институционалната политика в Република Северна Македония в посока фалшифициране на историята й. Никой от тях не бил осъдил побоя над Християн Пендиков от Охрид, нито пък палежа на културния клуб “Иван Михайлов” в Битоля. Не били критикували и фалшивия вагон с надпис БДЖ, поставен в мемориалния комплекс на Холокоста в Скопие.

Странни грехове – защото това са все неща, за които е необходима реакция от най-високо държавно ниво, а не от страна на историци, които се занимават с проучването на архивни документи.

Участниците в дискусията от години работят по темата, а освен това имат безспорни постижения – всеки в своята област. Това са икономистът Румен Аврамов, историците Александър Везенков и Стефан Дечев, архивистът Иванка Гезенко, журналистът Еми Барух и философът Стилиян Йотов.

От друга страна Тошко Йорданов цитира каква е позицията на Иван Николов – директор на списание “България – Македония” по повод предстоящата дискусия. Според Николов: Това е пореден опит на една група интелектуалци с хипертрофирано его и нищожен морален компас да заявят на висок глас, че съществуват. Тази група искала да бъде забелязана, възвеличавана и като древния Херострат да извърши своя велик подвиг на разрушение.

Вероятно Николов е толкова критичен към участниците в дискусията, защото има опасения, че тя може да даде повод Северна Македония отново да се активизира в обсъждането на една своя стара идея – да заведе съдебен иск срещу България за финансова компенсация за това, че тя е ликвидирала имуществото на депортираните македонски евреи.

В крайна сметка, в края на изказването си Тошо Йорданов цитира Сами Рафаел – съвременник на драматичните събития от 40-е години на ХХ век, създател на парашутните войски на Израел и седем пъти герой на държавата Израел. Рафаел бил категоричен, че е нагла лъжла твърдението, че България е предала на хитлеристите да бъдат изпратени в лагерите на смъртта 11 734 евреи от Беломорието и Вардарска Македония.

По думите на Рафаел в онези години Айхман и Дюнекер били упълномощени от Хитлер с неограничени права върху окупираните от фелдмаршал Лист територии, и именно те направили всичко по силите си евреите от Вардарска Македония да бъдат депортирани в лагерите на смъртта. “Българските административни органи там нямаха никаква власт над тези всесилни пълномощници на фюрера, но цар Борис III, каквото можа, го стори“, категоричен бил Сами Рафаел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст