ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ФЕД блокира по-строгите климатични правила за банките от Уолстрийт

ФЕД блокира строгите климатични правила за банките от Уолстрийт

Американските финансови регулатори начело с Федералния резерв са осуетили опит за поставянето на климатичния риск в центъра на глобалните финансови наредби, твърдят запознати с въпроса лица. Европейските централни банкери са настоявали пред Базелския комитет за банков надзор да започне да изисква от кредиторите да разкриват стратегиите си за изпълнение на зелените ангажименти. На срещи при затворени врата официалните представители на Съединените щати са изтъкнали ограничените пълномощия и опасенията си, че Базелският комитет прекрачва границите, допълват източниците.

Разногласията в надзорника, който включва представители на регулаторите и на централните банки по света, за да координират наредбите и надзора на кредиторите, са били изразени особено силно между някои лица от ФЕД и Европейската централна банка, която е страстен привърженик на по-строги климатични изисквания, твърдят добре информираните субекти. Официално потвърждение на твърденията им от цитираните страни няма.

Разискванията съвпадат с по-широкото отстъпление в Съединените щати, включително и оглавените от републиканците правни атаки срещу финансовите фирми, които включват в инвестиционните и бизнес решенията си климатичните, социалните и управленските фактори. От своя страна, председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл е пояснил в публични коментари, че институцията му не може да се посочва погрешно като “формулираща политики в областта на климата”.

Основните финансови надзорници на щатския президент Джо Байдън вече се сблъскват със сериозна съпротива и срещу други ключови усилия за регулиране извън спорния въпрос за климата. Заместник председателят на Федералния резерв Майкъл Бар, който отговаря за надзора, е станал обект на една от най-яростните лобистки кампании срещу промените, изискващи от най-големите щатски кредитори да увеличат с почти 20% капитала, който трябва да притежават.

Бар беше назначен на поста от администрацията на Байдън на мястото на Сара Блум Раскин, която се отгели заради съпротивата срещу усилията й да включи климатичните промени в дебата за банковата политика. От юли 2023-а насам Бар се опитва да се справи с последствията от предложението си за по-стриктни капиталови изисквания за най-големите банки, известни като “Базел III ендшпил”. А след масираната съпротива на сектора Пауъл неотдавна намекна, че планът вероятно ще трябва да се ореже драстично.

Постигането на консенсус в Базелския комитет за банков надзор често се определя като движение напред-назад заради националните интереси и значителното влияние на Вашингтон. Федералният резерв трябва да се съобразява с щатските закони, които по правило дефинират рисковете за банковата система, докато правомощията на комитета са да създава интернационални стандарти. Особено изявена е щатската опозиция на климатичните наредби, макар че американците не са сами. Официални представители на германската Бундесбанк също следваха по-умерен подход от ЕЦБ по темата как точно да се включи климата в надзора или в паричната политика.

Базелският комитет не може да принуди държавите да изпълняват стандартите. Вместо това силата на органа е в постигането на консенсус за глобални наредби, които отделните юрисдикции впоследствие да въведат в сила. Така се случи с поредицата от допълнителни капиталови изисквания, които бяха договорени след световната финансова криза от 2008-а.

Още от миналата година позицията на Базел е, че промяната на климата и свързаните с нея рискове имат потенциал да засегнат “сигурността и устойчивостта” на отделни банки, както и “стабилността на по-широката банкова система”. В писмо до Пауъл през ноември 2023-а републиканците Патрик Макхенри – председател на комисията за финансови услуги на Камарата на представителите, и Анди Бар – председател на подкомисията за финансовите институции и паричната политика, заявиха опасения от “растящото влияние на глобалните органи върху регулирането на банките в САЩ”. Двамата посочиха и Базелския комитет и специално – принципите му за управление на свързаните с климата финансови рискове”.

През август 2023-а Федералният резерв, Службата за валутен контрол и Федералната корпорация за застраховане на депозитите са изпратили писмо до Базел с искане за ревизии на свързаната с климатичния риск планирана рамка за оповестяване на банките. В документа трите институции посочват, че комитетът надхвърля правомощията си и искат да бъдат премахнати по-задължаващите елементи като посочване на финансираните емисии. Като цяло се е създало впечатление, че официалните американски представители са се стараели да не натискат за политика, която би могла да ускори прехода от изкопаеми горива.

Съединените щати, за разлика от други държави, не подлагат на анализ как банките включват климатичните проблеми в оценките на кредитния риск, и се опитват да спрат работата по контрола на изпълнението на базелските принципи за ефективен мениджмънт и надзор на свързаните с климата рискове, твърдят добре информираните източници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст