ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чиповете са изложени на сеизмичен риск

производство на чипове азия TSMC

Чиповете са изложени на сеизмичен риск. Силното земетресение в Тайван поражда опасения за състоянието и работата на заводите за производство на полупроводници.

Най-голямото земетресение в Тайван за последните 25 години незабавно засегна азиатските фондови пазари, които загубиха от 1% до 1.7% през първите часове.

Инвеститорите са най-загрижени за ситуацията с заводите за полупроводници, тъй като Тайван е световен лидер в тази индустрия. Много компании, опериращи на острова, вече са прекратили дейността си. Сега експертите се опитват да разберат дали земетресението ще повлияе на доставките на полупроводници, производството на които често изисква непрекъсната работа на завода.

В първите часове след получаване на новината за най-голямото земетресение в Тайван за последните 25 години

борсовите индекси в Азиатско-тихоокеанския регион започнаха да се понижават. Японският Nikkei 225 загуби 1%, корейският Kospi – 1.7%, а австралийският ASX – 1.3 процента.

Тайванският индекс FTSE-TWSE загуби 0.9 процента.

Експертите обясняват страховете на инвеститорите с факта, че Тайван е най-големият производител в света на най-модерните чипове, които се използват почти навсякъде – от автомобили до смартфони и системи с изкуствен интелект. Според някои оценки до 80-90% от чиповете, използвани в момента в смартфоните и компютрите с изкуствен интелект, са произведени в Тайван.

Не е изненадващо, че новината за земетресението се отрази на котировките на тайванските производители на чипове – акциите на TSMC и Foxconn загубиха съответно по 1.5% и 2 процента.

Много компании обявиха временно спиране на своите фабрики и евакуация на служители въпреки факта, че епицентърът беше в източната част на острова, а повечето заводи за полупроводници бяха на север и запад. Освен това много сгради в Тайван са построени с оглед на сеизмичните рискове.

Въпреки това, новини за спиране дойдоха от компании като TSMC, Foxconn, UMC и Powerchip Semiconductors. Сега компании и експерти се опитват да разберат доколко земетресението може да повлияе на по-нататъшната работа на предприятията и дали това ще доведе до прекъсване на доставките на полупроводници. “Видяхме съобщения за спиране на производството на полупроводници и ако подобни факти станат по-широко разпространени, очакваме определени затруднения в доставките на полупроводници от Тайван и в региона като цяло”, смятат анализатори от британската банка Barclays.

„А това може да доведе до по-високи цени в сектора на чиповете”.

„Производството на най-сложните чипове изисква непрекъсната денонощна работа на предприятието”, цитира Bloomberg анализаторите Brian Tan и Bum Ki-sung. Някои производствени цикли изискват поддържане на вакуум в специални камери в продължение на няколко седмици. Спирането на операции в северните райони на Тайван може да повлияе негативно на производството на някои от най-модерните чипове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст