ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шпигел ни вкара във войната в Газа с оръжеен тайник на Хамас

хамас

Изданието “Шпигел” замеси името на държавата ни в скандал, свързан с войната в ивицата Газа между армията на Израел и групировката Хамас. Според публикация в “Шпигел” в България бил открит тайник с оръжия, които е трябвало да бъдат използвани за нападения срещу еврейски религиозни сгради в Германия.

Германското издание пише още следното: “В южната част на България в подземен склад бяха открити оръжия и боеприпаси, които вероятно е трябвало да бъдат използвани за атаки на “Хамас” срещу еврейски обекти в Германия, предимно в Берлин”. Изданието се позовава на информация от източници във Федералното бюро за разследване на Германия.

В публикацията се твърди още, че някои от оръжията са частично неизползваеми поради ръжда. Оперативните данни за склада с оръжие била получена чрез анализ на мобилния телефон на един от четирима палестинци, арестувани в Берлин и Нидерландия през декември миналата година. Те са заподозрени, че подготвят складове с оръжия, предназначени за терористични атаки по поръчка на Хамас в Европа.

Става въпрос за палестинците Абделхамид Ал А. (45г.) и Ибрахим Ел-Р. (41г.), и двамата родени в Ливан, 34-годишният египтянин Мохамед Б. и 56-годишният нидерландски гражданин Назих Р. В средата на месец декември германската служба открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжие в мобилния телефон на един от арестуваните. Цифровите следи от снимките отвели разследващите до място в Южна България, където огнестрелното оръжие било “заровено в торба под дърво”.

“Шпигел” твърди, че има съмнения, че подобни складове са били подготвени и в Полша. Информацията на изданието сочи, че няколко от заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче данните за подобни тайници в Полша не е потвърдена.

При арестите през декември от заподозрените не са иззети огнестрелни оръжия. Информацията за откритието в България обаче показва, че терористичната организация има тайници с оръжия в Европа. Според “Шпигел” българската полиция е успяла да унищожи някакви оръжия. Какви и къде, обаче не е ясно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст