ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Атаката в “Crocus City Hall” e насърчила записването в руската армия

Атаката в “Crocus City Hall” e ускорила увеличението на руската армия

В Русия се наблюдава значително увеличаване на броя на хората, подписващи договори, за да се присъединят към въоръжените сили, след смъртоносната атака в концертната зала “Crocus City Hall” близо до Москва. Това съобщават от руското министерство на отбраната, цитирани от „Ройтерс“.

В изявлението се посочва, че повече от 100 000 души са подписали договори с военните от началото на 2024 година, като 16 000 от тях са го направили само през последните 10 дни.

По време на интервюта, проведени през изминалата седмица в пунктове за набиране на военни в различни руски градове, повечето кандидати са посочили като основен мотив желанието да отмъстят за загиналите в трагедията, станала на 22 март.

Тогава най-малко 144 души бяха убити при масова стрелба и пожар в концертната зала край руската столица, отговорност за което пое екстремистката групировка “Ислямска държава”.

Русия, обаче, многократно заяви, че нападателите са били свързани с Украйна – нещо, което Киев многократно отрече, а Съединените щати отхвърлиха, наричайки твърдението „глупост“.

Русия разчита на постоянен поток от новобранци във въоръжените сили, за да води войната в Украйна, която вече продължава трета година.

Президентът Владимир Путин нареди през септември 2022 г. да бъдат набрани 300 000 души за армията. След това той обяви, че няма нужда от друга задължителна мобилизация, тъй като броят на подписващите доброволни договори е достатъчно голям.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст