Младите хора разширяват кръга на приятелите на тъмните бири у нас

Хмел тъмна бира

Консервативният вкус на българския потребител е причината тъмните бири да не са така популярни у нас. Традицията е да им се обръща повече внимание през зимните месеци. Около 90% от продажбите на напитката в страната са именно в периода октомври – март, споделя изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова. Вкусовете обаче се променят. А младите хора със своето любопитство помагат за разширяване на кръга на приятелите на тъмните бири у нас.  

В светлото пиво е нормално да се усеща горчивината на хмела, а в тъмното – сладникав, винен и карамелен привкус, горчивината в него е по-мека. Бирата става по-тъмна, когато ечемикът се пече по-дълго време. Това също допринася за по-богатия й и наситен вкус. Тъмното пиво се налива по-бавно, а пяната не трябва да излиза извън ръба на чашата. Това е напитка, която е разработена при по-специални условия, с по-продължително отлежаване, което дава възможност за обогатяване и омекотяване на вкуса, с типичен плътен тъмен цвят.

Пазарът на бира у нас вече е много голям и може да задоволи вкуса и на най-претенциозния клиент.

Има много пенливи напитки – и български, и чуждестранни, както и различни опаковки и разфасовки.

А добрата новина е, че свои фабрики у нас имат световните бирени производители “Хайнекен” и “Карлсберг“. От юни 2012 г. “Каменица” АД е собственост на една от най-големите пивоварни в света – американската Molson Coors Brewing Company. Заедно с тези компании вкусът на българите се обогатява и от няколко независими марки: “Болярка” и “Бритос” (във Велико Търново), “Ломско пиво” (в Лом) и “Леденика” (в Мездра).

А тъмното пиво допълва портфолиото и на българските пивоварни.

Покълнал ечемичен малц преди изсушаването му

Седем марки тъмно поддържат традицията да се пие тъмно пиво у нас сега – “Болярка Тъмно”, “Stolichno Bock”, “Ариана тъмно”, “Шуменско Авторско пиво”, “Ломско Портър” ,”Ломско Амбър” и “Бритос Black Brew”. През годините имаше и други марки, но някои пиворни ги извадиха от портфолиото си.

От 1994 г. “Загорка” е част от семейството на Heineken. 

Stolichno Bock Beer е автентично тъмно пиво,

което се предлага в кен 0.5 л, в стъклена бутилка от 0.4 л и наливно. То е единствената бок бира, произвеждана в България. Отличава се с тъмен червеникавокафяв цвят с гранатови отблясъци. Характерен акцент в аромата на “Столично” е силният карамел, който присъства и във вкуса заедно с нотки на кафе. Алкохолното съдържание е 6.5 процента. Бирата се сервира охладена до 5°С. Най-подходяща за поднасяне на тази бира е чашата тип “лале”, наподобяваща чаша за коняк. Три вида малц (светъл, карамел, кафе) придават на това специално тъмно пиво предизвикателен цвят, съблазнителния аромат на шоколад.

От портфолиото на „Загорка“ е и 

Ариана Тъмно.

С 5.5% алкохолно съдържание тази бира е създадена специално за есенно-зимния период. Тя е произведена по традиционна рецепта и се отличава с дълбок цвят на кафе и плътно тяло с фин карамален послевкус. Майсторите пивовари умело са комбинирали два вида майсторски изпечен малц от Чехия, за да постигнат качества, заслужили златни медали през годините от престижното международно изложение „Monde Selection“. Може да се намери в кен опаковка.

„Карлсберг Груп“ чрез дъщерната си компания „Карлсберг България“ АД притежава българските пивоварни „Шуменско“ и „Пиринско“.

„Шуменско Авторско пиво Тъмният малц“ е висококачествен тъмен лагер,

който впечатлява с плътния си малцов вкус и лекия си аромат на смокиня. Плод на партньорство между “Шуменско” и MasterChef България, това пиво е олицетворение на добрия вкус, подходящо за хладните есенни вечери, прекарани с близки хора и вкусна храна. То е с алкохолно съдържание от 5.3 процента. Шуменското пиво се предлага в оборотна стъклена бутилка от 0.5 л и кен от 0.5 литра.

“Ломско пиво” е наследник на основаната от чешките братя Милотин и Хозман в далечната 1894 г. пивоварна в крайдунавския град Лом. Пивоварната е известна със своето 

“Ломско Портър” – легендарното й тъмно пиво.

То е с аромат на натурален шоколад и еспресо, вкус отначало сладък, накрая с подчертана нотка на препечена коричка домашен хляб. Произведено е от специално подбрани немски ечемичени малцове и два вида хмел от бирена мая от институт Weihenstephаn и изворна вода. Тя е с алкохолно съдържание 6% и е в стъклена бутилка от 0.5 литра. 

Червената бира „Ломско Амбър“ с невероятен вкус на печени малцове.

Този букет от печени малцове, частица шоколад и тофи напомня като аромат на прясно изпечените бисквити на баба. С наситен, тъмен цвят на балтийски кехлибар, плътно тяло със закачливи карамелени нотки и приятна хмелена горчивина на финала. Предлага се в бутилка 500 милилитра.

“Бритос” е най-младата българска бирена фабрика, открита през 2012 г. във Велико Търново. Тя работи с едни от най-модерните и високотехнологични съоръжения на Балканския полуостров. Името на бирата е вдъхновено от думата, с която според някои източници древните траки са наричали бирата – “бритос”.

Бритос Black Brew е сезонното предложение на пивоварната за зимните месеци.

То се приготвя от четири вида специални малцове. Бирата е с подчертано наситен тъмен лагер с отчетлив аромат на кафе, леки нотки на тъмен шоколад и бисквити, с плътна пяна. Може да се опита от стъклена бутилка (0.5 л) и РЕТ  опаковка. Тъмният малц, от който се произвеждат това пиво, му придава и специфичния цвят. То е специално предназначено за по-студените месеци и носи в себе си всички характеристики, подходящи за този сезон – в състояние е дори да стопли в студа. И да зареди с енергия и ритъм.

“Болярка Тъмно” 

е предложението на пивоварната “Болярка” АД – изцяло българска компания, ситуирана във Велико Търново. Зад името ѝ стои дългогодишна история – вече 128 години продължава пивоварната традиция в Старата столица. Всеки сезон има подходящ стил пиво. От пивоварната ни подканят да опитате “Болярка Тъмно” през студените дни. Бира, която събира в себе си най-добрите качества на тъмните пива. Ще я разпознаете по наситения карамелен цвят и осезаемата плътност. Характеризира се с изкусителна пяна и изтънчен аромат на карамел с нотки на кафе. Препоръчителна температура за консумация е 9- 10°С. А може да се намери в стъклена (0.5 л) и РЕТ (2 л) бутилка и в кен (0.5 л).

Тъмна бира

Температурата за дегустация и сервиране

на тъмната бира е малко по-висока от обичайната – обикновено 10 градуса или малко над тях, за да се усетят нейните качества. И, естествено, като всички напитки, съобразени със зимния вкус на потребителя, изисква по-тежки ястия и червени меса.

И още една тайна на тъмното пиво. За да усетите вкуса на тъмното пиво, консумирайте го с шоколад.

Според експертите по бизнес етикет не е проява на лош вкус да се пие бира и на най-изискани събирания.

Съновник
Да пиеш насън светла бира означава здраве, а черна бира – парична придобивка. Ако изливаш бира – чакай неприятности; ако наливаш – ще те поканят на гости; сънуваш ли празни халби или бутилки от бира – не се доверявай прекалено много на приятелите си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че трябва да бъдат наложени по-строги правила за използването на електрически тротинетки?

Подкаст