Денков обеща плавен преход към новата власт, а Главчев – стабилност и обединение

Денков обеща плавен преход към новата власт, а Главчев - стабилност и обединение

Служебният премиер Димитър Главчев пое управлението от досегашния редовен министър-председател Николай Денков. Преди това Главчев и министрите му положиха клетва в Народното събрание.

Денков пожела на новото правителство да върне доверието в политическите процеси. И отчете, че най-трудната задача на служебната власт е да организира честни избори. Той призова депутатите да не променят Изборния кодекс в месеците преди вота. Също така обеща да бъде осъществен плавен преход към новото управление на страната.

“Уверявам ви, че до последния ден нашето правителство направи всичко възможно, за да работи по управленската програма и да изпълни всички задачи, по които не ни стигна времето, за да успеем да довършим”, посочи досегашният премиер. По думите му е ясно, че една от най-трудните и най-важните задачи е служебното правителство да осигури честни избори, които да спечелят доверието на гражданите. “Задачата е трудна, защото в момента няма доверие в част от политическите процеси. Надявам се, че с вашите действия ще успеете да върнете това доверие”, каза той.

Според него има няколко ясни индикатора дали служебното правителство ще успее, като един от тях е дали ще има машинно гласуване. “Както е показала практиката, ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че започва да хвърля сянка върху изборните резултати”, отбеляза Денков.

Вторият индикатор, според досегашния министър председател, е делът на невалидните бюлетини. “Надявам се да бъде нисък, така че никой да не може да оспорва резултата“, изтъкна той.

“Също трябва да ви уверя, че сме на ваше разположение и ще направим всичко възможно, за да осъществим плавен преход”, увери Денков. Той обеща, че ще окаже съдействие по всякакви въпроси и служебното правителство може да разчита на “всякакво съдействие по отношение на това, което сме свършили и което в момента се случва и предстои”.

“Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания”, подчерта новият министър-председател Димитър Главчев.

Той увери, че няма да се поддава на провокации, че няма да навлиза в дребнотемие и че няма да позволи да бъде въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции. Също така обеща, че няма да позволи разколебаване от общите очертани цели. Изтъкна, че ще спазва законите и ще се ръководи в работата си от принципите на законността, моралността и честността. “Защото българските граждани имат нужда от доверие в българската държавност и управление”, категоричен е Главчев.

Според него народът трябва да види единение. А външните партньори трябва да видят уверена страна, която да уважава своята линия в европейското бъдеще. Служебното правителство трябва да бъде гарант за провеждането на честни избори, спазвайки промените в Конституцията, в режим на действащ парламент, отбеляза министър-председателят.

“Поемаме отговорност да водим страната по нейния европейски път на развитие. Поемаме отговорност да пазим суверенитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним нашата задача като служебен кабинет – организирането на честни избори”, заяви новият премиер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст