За министър Людмила Петкова приоритети остават еврозоната, ОИСР и Шенген

Людмила Петкова и Асен Василев

Основните приоритети в работата на Министерството на финансите остават приемането ни в еврозоната, в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и постигането на пълноправно членство в Шенген. Това заяви служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова по време на съвместния си брифинг с бившия министър Асен Василев при официалното ѝ встъпване в поста.

На 12 април в Люксембург предстои провеждането на редовното заседание на ЕКОФИН. Непосредствено преди него ще бъде подписано споразумение за партньорство между България и Европейската комисия за изпълнение на информационната кампания за еврото, съгласно одобрената комуникационна стратегия.

За процеса по приемането на еврото Петкова уточни, че проектът на Закон за еврото е изготвен, публикуван е за обществено обсъждане, след това трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и приет от парламента, предстои и приемането на подзаконовите нормативни актове, които са свързани с еврото.

Министърът посочи, че друг основен приоритет на ведомството е проектът за създаването на единна приходна агенция, в която се вливат НАП и Агенция „Митници“. Определен е съвет, който да отговаря за проекта, сформирани са координационна група и работни групи от двете агенции и от специалисти от Министерството на финансите, които ще работят по това преструктуриране. “В момента основното е да бъдат подготвени всички законодателни промени, които са необходими за реализиране на проекта, и след това и подзаконовите нормативни актове, но се работи паралелно. Не се предвижда съкращаване на служители от двете агенции. Всички експерти ще бъдат използвани максимално като капацитет, като заради Шенген една част от функциите ще отпаднат, но пък ще бъдат насочени към други функции“ категорична е Петкова.

“Основният приоритет на служебния кабинет е провеждането на изборите. План-сметка за тях е готова, тя е в размер на 100 млн. лева, ще я предложим за одобрение от Министерския съвет, като допълнително ще има разходи, които са по сметката на ЦИК – те са за бюлетините, за софтуер и за поддръжка на машините. Това ще се случи в сряда или в четвъртък, зависи от обнародването на указа на президента за изборите“, отбеляза заместник министър-председателят.

В отговор на въпрос Петкова увери, че гласуваните промени в Народното събрание, свързани с осигуряване на по 75 лева за великденските надбавки на пенсионерите с най-ниски пенсии, са обезпечени със средства по бюджета на Националния осигурителен институт и няма проблем за тези средства.

Досегашният министър на финансите Асен Василев уточни, че приходните агенции са си свършили много добре работата – по последните данни, които са от 5 април, събраните приходи от НАП са с почти 15% повече, отколкото за същия период на миналата година, а събраните приходи от Агенция „Митници“ са с около 7% по-малко, основно заради ДДС от внос на петрол, тъй като „Лукойл Нефтохим“ работи на половин капацитет в началото на годината. В момента във фискалния резерв има 9,9 млрд. лева, което е напълно достатъчно за нормалното функциониране на държавата, уточни Василев.

По-рано днес служебният премиер Димитър Главчев пое управлението от досегашния редовен министър-председател Николай Денков. Преди това Главчев и министрите му положиха клетва в Народното събрание.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст