Отличници по AI в развиващите се пазари са в дневния ред на Уолстрийт

Уолстрийт ловува отличници по AI в развиващите се пазари

Някои от най-едрите играчи от Уолстрийт търсят следващата вълна от победители в сферата на изкуствения интелект (AI) извън Съединените щати и “Енвидиа”. Глобалната еуфория по интелигентните технологии доведе до трикратен ръст на пазарната оценка на “Енвидиа корп.” и до 50-процентен скок на ключовия щатски индекс на производителите на полупроводници за по-малко от година. И принуди инвеститорите да се насочат към развиващите се пазари за по-изгодни цени и по-голям избор на кандидати.

Поделението за управление на активи на “Голдмън Сакс груп” обяви, че се оглежда конкретно за дялове в доставчици на компоненти за AI като системи за охлаждане и захранване с енергия. “Джей Пи Моргън асет мениджмънт” пък предпочита традиционните производители на електроника, които се трансформираха в лидери в сферата на изкуствения интелект. “Моргън Стенли” пък залага на играчи от сектора извън технологичния сектор, в които AI преоформя бизнес-моделите

Високотехнологичните акции вече са водещият фактор за ръста от 1.9 трлн. щ. долара в развиващите се стопанства през тази година, като компаниите за чипове от Тайван и Южна Корея имат 90% принос за тези печалби, показват данни, събрани от агенция “Блумбърг”. Въпреки възхода обаче огромната част фирмени книжа от бранша на AI в развиващия се свят все още предлагат далеч по-изгодни цени от конкурентите в Съединените щати. Например, “Енвидиа” се търгува на стойности, надхвърящи 35 пъти прогнозираните й приходи, докато съотношението за оценките на азиатски AI гиганти са между 12 и 19 пъти.

Развиващите се пазари предлагат също и по-бърз растеж. Анализаторите предвиждат 61% увеличение на приходите на технологичните компании от тези държави като цяло срещу 20% подем на американските съперници, по информация на “Блумбърг”.

Досега отличниците на шоуто са онези компании, които вече са се утвърдили като технологични лидери преди подгретия от изкуствения интелект възход, като TSMC и Hon Hai Precision Industry. Този дует, заедно с производителя на чипове MediaTek, са във фонда на “Джей Пи Моргън” за конкретна държава, инвестиращ в тайвански фирми, чийто финансов резултат е надхвърлил постиженията на 96% от над 1400 конкуренти.

Фирмените книжа на триото са и сред водещите 10 инвестиции на търгувания на борсата фонд iShare MSCI Emergin Markets ex China, предоставящ достъп до акции на фирми от развиващите се стопанства без Китай, чиято пазарна оценка се е удвоила през последните пет месеца..

Анализатори коментират, че технологичните компании, които са били традиционни доставчици на известни корпоративни имена, може да се превърнат също в едри играчи. Особено в сегашните условия на еуфория когато все повече инвеститори наливат пари в тях.

Например, южнокорейската Hanmi Semiconductor, в която мажоритарен дял има семейството на милиардера Квак Донг Шин, е с ръст от около 120% през тази година – най-силният сред членовете на индекса на развиващите се пазари на MSCI. През последните седмици е нараснал и дела на чуждестранната собственост в компанията.

Във Виетнам доставчикът на информационни услуги FPT Corp. е скочил с почти 20% от началото на 2024-а. За инвестиращите в развиващия се свят търгувани на борсата фондове, повече от половината налети средства са отишли в iShare MSCI Emergin Markets ex China, показват данни на “Блумбърг”.

На други места по света, утвърдени бизнеси са привлекли смвеж инвеститорски интерес след заявките им, че се насочват към AI. Саудитска Арабия се е превърнала в развъдник за съвместни дружества с китайски фирми “високоинтелектуални фирми”, като “облачното партньорство” между “Алибаба груп холдинг” и “Сауди телеком”. Индийският петролен гигант “Рилайънс индъстрийс”, контролиран от милиардера Мукеш Амбани, пък е създал модел в стил chat-GPT с капацитет да използва 22 индийски езика. Компанията участва и в цифровия преход на най-населената азиатска държава.

Търговията, естествено, не е лишена от риск. развиващите се пазари са обвързани тясно със съединените щати, което означава, че евентуални разпродажби на акции на AI фирми ще имат последствия и по света. При противоположния сценарий – на разширяване на борсовите печалби, и други сектори могат да се “закачат”, а високотехнлогични имена да изостанат.

Засега обаче инвеститорите продължават да откриват алтернативи на американските акции в развиващия се свят

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст