Денят по диагонал – 10 април 2024 г.

Гвоздейков бдж

Добре че е министър Гвоздейков, инак още щяхме да композираме черния влак от Бургас за София

Спор няма. Не само живи да ги ожали човек нашите политици, ами и паметник да им издигне. Първо в София, а после и в други градове. Най-пресният и показателен пример за това е бившият редовен министър на транспорта Георги Гвоздейков, който внезапно обърна гръб на съотборниците си и прекрати членството си в “Продължаваме промяната”, за да пристане в т. нар. служебен кабинет на Димитър Главчев. Цената на саможертвата му си заслужава – около 2 милиарда лева, които спешно трябва да бъдат инвестирани в поредното светло бъдеще на БДЖ.

Щатската инфлация отлага с 3 месеца началото на низходящия лихвен цикъл

щатската инфлация отлага с три месеца началотт на низходящия лихвен цикъл

Федералният резерв вероятно ще изчака до септември преди да започне да понижава лихвените проценти, предполагат пазарни играчи след публикувания на 10 април по-силен ръст на индекса на потребителските цени отвъд Атлантика. Той се е повишил с 0.4% на месечна база през март и с 3.5% годишно срещу 3.2% през февруари. Почти 50% от увеличението се дължи на скока на наемите и на цените на бензина. Като се има предвид, че американските централни банкери искат да свалят инфлацията до целевите 2% годишно, мартенските числа ги отдалечават от тази стойност и предполагат, че понижението на лихвените проценти няма да започне през юни, каквито бяха първоначалните залози и заявки на официални представители на Федералния резерв.

Цените на лихвените фючърсни контракти навеждат на мисълта, че първата лихвена редукция от 25 базови пункта ще стане на официалното съвещание на американските парични стратези на 17-18 септември, а до края на годината вероятно ще има само едно лихвено понижение.

Евгений Кънев: Кабинетът на Главчев може да управлява месеци, а може и години (част 2)

Евгений Кънев

Малкото ДПС, както е наричана партията на Трифонов, е най-вероятният трети елемент от бъдещо мнозинство на ГЕРБ и ДПС

Ресурсите на комунистическата държава бяха овладени от путиноиди в Русия и от герберисти в България. ДПС се специализира в сваляне на правителства от Филип Димитров насам. Фасадните патриоти са разработка на съветските служби още от времето на Андропов. Знае се, че последното убежище на комунизма е национализма. Задкулисието се прикрива зад мним евроатлантизъм.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ икономическият експерт и политически наблюдател Евгений Кънев.

Как да се справи Столична община с безобразно надрасканите фасади?

Столична община

Едва ли са много хората, които преминавайки през внушителни исторически сгради в центровете на градовете, или пък край прясно ремонтирани блокове в кварталите, се радват да видят грозни надписи, „рисунки“ с претенциите да са графити или мъдрости, изографисани с по 7-8 правописни грешки. Градското ни пространство е кошмарно заради грозните драсканици върху фасадите, които нямат нищо общо с графитите, които са изкуство и одухотворяват сградите.

Години наред собственици на сгради подават сигнали, че неизвестни зографи-келеши са съсипали фасадата на дома им, която са ремонтирали за хиляди левове. От тези сигнали обикновено нищо не следва. Анонимниците необезпокоявани от никого продължават да съсипват градската среда.

Един експеримент приключи, започва друг

един експеримент, Служебното правителство на Димитър Главчев се закле в парламента, клетва на служебното правителство пред Народното събрание

След кончината на един експеримент, сполучливо наречен „сглобка“, започна нов – мандат на служебно правителство, което бе назначено по новите конституционни правила и най-вероятно ще се изправи пред проблеми, нетипични за досегашните служебни кабинети.

Но нека да започнем с тези аспекти на дейността на кабинета „Главчев“, които няма съществено да се отличават от познатата (поне през последните три години) картина. След като действащото редовно правителство е паднало (независимо от конкретния развой на събитията), а парламентът не е успял да излъчи ново, значи в управлението на страната има съществени проблеми.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст