ЕЦБ запази лихвите на рекордните 4%, но смени тона

ЕЦБ остави лихвите по депозитите на рекордните 4%, но смени тона

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвата по депозитите на рекордно високите 4% годишно на официалното съвещание на управителния си съвет на 11 април, но изпрати по-ясен сигнал, че се подготвя да ги ореже след като инфлацията в еврозоната продължи да отстъпва. Тези лихвени проценти не са променяни от септември 2023-а като част от усилията на банкерите на блока на еврото да овладеят ценовия ръст. В момента обаче инфлацията е в близост до целевите 2% годишно, банковото кредитиране е в застой, а икономиката на общността се възстановява неохотно, което провокира свежи насоки за евентуално лихвено понижение на следващото официално съвещание на институцията.

“Ако осъвремените оценки на управителния съвет на инфлационната перспектива, инфлационната динамика и влиянието на паричната политика върху широката икономика продължат да повишават увереността, че инфлацията се доближава устойчиво до целевата си стойност, би било подходящо да се понижи сегашното ниво на монетарни рестрикции”, посочва в официалното си изявление след срещата ЕЦБ.

Банковите парични стратези, включително и тези, които по правило подкрепят по-високи лихви, са се обединили около становището за намаление на лихвените проценти на съвещанието си на 6 юни, ако ключовите инфлационни индикатори, особено ръстът на заплатите и произтичащата от него инфлация продължат да намаляват темпото. Това решение обаче може да се усложни от несигурността дали Федералният резерв ще е в състояние да понижи лихвите в Съединените щати през юни след като инфлацията отвъд Атлантика остава упорито висока и доста над целевите 2% годишно.

ЕЦБ посочва, че постъпващите фундаментални икономически показатели потвърждават предишните инфлационни оценки като увеличението на трудовите възнаграждения – най-голямата единична инфлационна заплаха – става по-умерено и фирмите започват да поемат по-голяма част от разходите за работна сила от печалбите си. Въпреки всичко, ЕЦБ признава, че натискът на вътрешните цени е силен и поддържа висока инфлацията в сектора на услугите.

Пазарите са заложили в котировките понижения на лихвите с общо 75 базови пункта до края на тази година, или една редукция през юни и впоследствие още две – вероятно през септември и декември когато европейските централни банкери публикуват и новите си икономически и инфлационни прогнози.

В полза на лихвените понижения е спадът на индекса на потребителските цени до 2.4% годишно през март, който може да продължи и през идните месеци и да ги свали до 2% още до края на годината – доста преди първоначалните предвиждания на ЕЦБ това да се случи през 2025-а. В подкрепа на низходящата инфлационна траектория са и слабите инвестиции, стагниращото банково кредитиране и отслабването на натиска върху пазара на труда на еврозоната.

На 11 април европейските централни банкери решиха също да запазят лихвите по краткосрочните заеми (overnight) и по едноседмичните кредити за банките, съответно 4.75% и 4.50 процента. Банките почти не се включват в тези аукциони от години защото все още имат обилни налични средства от програмите за печатане на пари на миналото десетилетие.

Пазарните реакции на решението на ЕЦБ бяха доста обрани. Първоначално еврото отслабна до 1.0715 щ. долара, но впоследствие се възстанови до 1.0745 долара, където беше преди началото на съвещанието на ЕЦБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст