КС посече болничните лимити

Конституционен съд

Конституционният съд обяви за противоконституционна въведената в Закона за здравното осигуряване през 2019 г. забрана здравната каса да плаща на болниците за надлимитна дейност. Разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 ЗЗО гласи: „Националната здравноосигурителна каса не заплаща за оказана от лечебните заведения медицинска и дентална помощ в нарушение на посочените в техните договори по чл. 59, ал. 1 обеми и стойности“.

Забраната беше вкарана изрично в закона заради формирането на съдебна практика в обратната насока – че касата следва да възстановява разходите на лечебните заведения за реално извършени медицински дейности, с които поради обективни причини са надвишени въведените в рамковия договор обеми. Така се стигна до сезирането на КС от състав на Върховния административен съд, който обобщи ефекта действието ѝ като практическа забрана болниците да лекуват пациенти – „да се разболееш по-късно и на неподходящо място“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст