Кой  и защо топи мазнинките на фискалния резерв

мазнинките на фискалния резерв, печалба, пенсии

Предизборното политическо противоборство стигна точката на кипене. Започна да се изпарява здравият разум, което прави претендентите за доверието на избирателите за посмешище. Те се надцакват с бюджетна щедрост, а после взаимно се обвиняват кой и защо топи мазнинките на фискалния резерв и неразумно харчи народната пара. Затворен кръг.

Проста истина – правителството няма пари. То само събира и преразпределя парите на данъкоплатците. Идеята е да е на плюс – да разпределя по-малко, отколкото е събрало. На това му се вика фискален резерв.

Фискалният резерв не е нищо друго освен разплащателната сметка на всяка изпълнителна власт. Тя е в БНБ и там на безлихвен влог властта си държи „излишните” пари.

В количеството на  парите по тази сметка няма нищо потайно, както го представят политиците. В Баланса на управление „Емисионно” на централната банка, което всъщност е Валутния борд, има отделен ред, където всекидневно се записва сумата. В края на всяка седмица БНБ публикува официално баланса и дори

баба и внуче могат да видят какви пари има правителството.

А в края на всеки месец, по скоро за статистически цели, Министерството на финансите публикува състоянието на фискалната сметка. Идеята е да се види как са покрити месечните харчове на кабинета и какъв е балансът сравнен с предишния месец или примерно с година назад.

Да се вперва поглед към произволно избрана дата е повече от глупаво. Защото, ако на 29-то число сте решили да купите велосипед на детето за 1000 лева, а сте имали по сметката си 1100 лв., разходът едва ли не е рисков и необоснован. Но, ако сте сигурни, че на първо число ще ви преведат заплатата от 2000 лева, нещата не изглеждат никак тревожно. Един вид фискалният резерв изпълнява тази важна функция – времево да балансира бюджета на страната. Така че във всекидневните му колебания няма нищо странно, камо ли страшно.

Това със сигурност го разбира и служебният министър на финансите Людмила Петкова. Единственият мотив да „засече” нивото на резерва към датата на нейното „пристигане” в министерството на „Раковски” 112 е да  „натисне” входните, стартовите, данни на своето управление, за да може към края му, след 2 месеца примерно, да отчете по-добри резултати.

Е, да де, но

тази “аритметика” се използва и като политически ход,

който има бърза рефлексия при избирателите.

 „Похарчиха  резерва на държавата”, „Стопиха мазнинките”, „Задава се фалит”, „Парите за пенсиите свършиха”…, пригласят общополитическите и кафявите медии, възползвайки се от ситуацията по схемата „страх срещу читаемост”.

Нека се върнем обаче при „спорните” цифри. В края на март – 9.9 млрд. лв. фискален резерв. На 8 април – 6.7 млрд. лева.

Е, източен ли е фискалният резерв на държавата в края на мандата на Асен Василев?

Не, защото самата му наследничка обясни, че в периода от 29 март до 8 април са извършени плащания в размер на 1,6 млрд. лв. по Постановление на Министерския съвет № 63/ 27.03.2024 г. за придобиване от държавата чрез министъра на енергетиката на вземания на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД. Към сумите 6,7 млрд. лв. и 9,9 млрд. лв. не са включени вземания в размер на около 2,0 млрд. лв., представляващи очаквани бъдещи постъпления от Втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Сумите реално ще постъпят в бюджета след изпълнение на всички етапи и цели, които се изискват, посочиха от пресцентъра на финансовото ведомство.

Е, и? Защо тогава е цялата тупурдия?

Щото лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да може да отсече: „Това аз го говоря от един месец – че има проблеми в Министерството на финансите, има партийни назначения, но парите ги няма… Парите ги няма. Само преди два-три дена ви казах, че Народното събрание трябва да прояви характер и да се вслуша в доклада на Международния валутен фонд; да спрем с тези безумни харчения на пари; да свалим дефицита до 1 процент. Това са препоръките. А вместо това се оказа, че няколко милиарда са похарчени в последните дни и са ни подвели, че имаме девет милиарда, а те са шест. Като сложите там пенсионните фондове, ядрената безопасност, всъщност се оказва, че държавата има под два милиарда, с които разполага”.

А резерва не бива да пада под 4 млрд. лв., колкото са средствата на Сребърния фонд, които са целеви и не могат да се харчат за други цели освен в подкрепа на пенсионната система.

…Това ни е наследството – жали се Борисов. – И аз поздравявам новия финансов министър, че остави шефа на НАП Спецов, защото ако не бяха направили така, само след една седмица с мощната им медийна подкрепа, която имат, щеше да излезе, че когато е Асен Василев, има пари за всичко, а то всъщност се оказва, че нито има за общините, нито има за енергетиката – източена е цялата… Всъщност проблемите са изключително големи”.

Целта е ясна и лидерът на ГЕРБ продължава: „Това не е нищо предизборно. Аз го казвам с тревога, защото ние като дясна консервативна партия винаги сме държали да има „мазнинка“ в държавата, да има резерв в държавата, да има пари в държавата и да не се изхарчва всичко, което тя изкарва, за да има запас“.

Само че докато „милиардите заминават”,

както се изразява г-н Борисов, бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене предложение именно на ГЕРБ да се отделят извънредно 54 млн. лв. за великденски добавки на част от пенсионерите. За козунаци и яйцата – от добрия Бате Бойко.

По повод на тези приказки депутатът на ПП-ДБ Мартин Димитров отбеляза, че “когато Бойко Борисов напусна властта през 2021 г., фискалният резерв беше с 50% по-нисък, отколкото е сега, и той твърдеше, че всичко е наред. В края на март има 400 млн. лв. излишък в бюджета, така че всичко това са фалшиви новини, които идват дали от ГЕРБ, дали от Румен Радев”.

Димитров се обърна и към журналистите: “Задайте си въпроса обаче, защо, ако бюджетът е стабилен, се представят пред обществото тези фалшиви новини. Защото наложените от ГЕРБ допълнителни разходи, които ги няма в бюджета, са истинския проблем. Става въпрос за 671 млн. лв., които са по Закона за висшето образование, 1 млрд. по Закона за МВР, 1 млрд. за Фонда за сигурност на енергийната система, като тук не включвам тези 2,6 млрд. на ГЕРБ за саниране, те са отделно. Т.е. 2,82 млрд. лв. те вече са ги гласували, няма ги в бюджета и това им е проблема на ГЕРБ”.

Венко Сабрутев пък каза, че иде реч за около 6 млрд. лева, които са гласувани от парламента за „източване”.

По-важна в случая разбира се е позицията на Асен Василев.

Според него: “Около 2 млрд. лева се задават и включват очакваните постъпления от втория транш по ПВУ. През април са 3,9 милиарда лева и пристигат на 14-ти – ДДС и след 25 -ти – Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки. Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че, в края на април се очаква той пак да е над 9 милиарда лева. Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция “Държавно съкровище”, не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и ” ще умрем от студ”.

Впрочем дали в края на април ще бъдат събрани очакваните почти 4 млрд. лв. от корпоративен данък и Данък общ доход, които да компенсират „дупката” във фискалния резерв, е въпрос на политика, нали?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст