Какви ли ще бъдат резултатите от новата миграционна политика на Брюксел?

миграционна политика

Европейският парламент одобри в сряда спорната нова миграционна политика на ЕС след осем години преговори. Голямата гордост на европейските институциите, че с 10-те законодателни текста за реформиране на политиката в областта на миграцията и убежището, за първи път ще бъде създадена задължителна система за разпределение на мигрантите, влизащи в Общността през пограничните европейски държави.

Новият закон обаче бе атакуван… от вси страни едновременно. Правозащитниците твърдят, че части от него са дискриминационни спрямо пристигащите в Европа хора. Антимигранските партии и организации са убедени, че пактът задълбочава проблема и превръща Европа в разграден двор. А някои уж независими наблюдатели пък смятат, че богатите държави “просто” са узаконили схемата, чрез която

всички нежелани гости ще бъдат въдворявани в по-бедните държави членки на ЕС.

Сесията за гласуване едва беше започнала, когато група посетители избухнаха, „Този ​​пакт убива, гласувайте против“. Те спряха сесията, повтаряйки призивите на няколко неправителствени организации, притеснени, че текстовете не защитават достатъчно добре човешкия живот и основните права.

Схемата трябва да замени действащия в момента Регламент от Дъблин, спроед който държавите с външни граници трябва да поемат грижата за новопристигналите мигранти. Следващата стъпка е одобрението на страните членки, за да може

новият закон да влезе в сила и прилагането му да започне още в началото на 2026 година.

Един от спорните моменти е, че пактът предвижда до 30 000 мигранти годишно, пристигнали през външните граници, да се разпределят във вътрешността на блока. Тези, които откажат да приемат мигранти, ще са длъжни да предоставят финансова или техническа помощ на граничните държави за издръжката на новодошлите.

Правозащитниците смятат, че

тази мярка е обидна и представя търсещите убежище като чудовища,

които никой не иска да приюти и биха ги приели само срещу заплащане. За страни като Унгария това е изнудване от страна на Брюксел, защото трябва да плаща с парите на данъкоплатците, за да се отърве от мигрантите. Премиерът Виктор Орбан написа в Х, че “пактът е още един пирон в ковчега на ЕС”.

Полският премиер Доналд Туск беше по-обран в позицията си, но даде да се разбере, че страната му няма да приема разслелени мигранти, защото вече е приела стотици хиляди бежанци от Украйна и няма капацитет за още.

“Механизмът за преместване или плащане за неприемане на мигранти със сигурност няма да се прилага за Полша“, каза Туск.

Вносителите на законопроекта се оправдаха, че документът е в този вид, защото е

претърпял редица промени по време на преговорите с партиите и държавите членки,

но все пак общата идея е запазена.  Мигрантите, които не отговарят на условията за влизане в ЕС, ще бъдат подложени на процедура за предварителен скрининг за установяване на самоличността, събиране на биометрични данни и проверки на здравето и сигурността, за до седем дни, след което ще се реши за тяхното оставане.

Освен това за първи път се въвеждат правила срещу използването на мигрантите като оръжие от трети държави или враждебни недържавни участници за опити на дестабилизиране на блока.

Друга новост е, че регистрираните кандидати за убежище ще могат

а започнат работа най-късно до шест месеца след подаване на молбата за убежище.

Ще има и регулация, която ще възпира движението на кандидатите от една в друга държава.

Това разгневи социалистите и Зелените, а част от тях заявиха, че пактът е опит Европа да се превърне в крепост.

„Вие сте на път да се поддадете на крайната десница, а този пакт не дава никакви отговори за по-добро управление на притока, а превръща Европа в крепост“, каза евродепутатът от Зелените Саския Брикмонт.

Активистите казват, че

промените позволяват дори интерниране на деца

и че дават възможност на държавите да се откупят от приемането на новопристигнали.

Противниците на пакта изтъкват, че той облагодетелства само богатите държави, което означава, че мигрантите ще продължат да са проблем на граничните държави, а останалите ще преценят как и доколко да участват.

Добро или лошо, европейското споразумение за миграцията най-после се случи. Няма възможност с един документ да се угоди на всички.

Другият вариант е

след 8-годишни преговори по досието, то да бъде хвърлено на боклука.

Това ще е нов повод да сочим с пръст европейските институции и да казваме, че нищо не вършат. Подобен ход няма да реши проблема на блока с миграцията, а тенденцията е новопристигналите да се увеличават.

Така че, Брюксел направи първата стъпка, а противоречивите моменти могат да бъдат коригирани в крачка – след влизането на пакта в сила и прилагането му като задължителен нормативен акт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст