Белгия разследва предполагаема руска намеса в предстоящите евроизбори

Белгия

Белгия проучва възможна руска намеса в предстоящите избори за Европейски парламент, съобщи министър-председателят на страната Александер Де Кро, цитиран от „Ройтерс“.

Той посочи, че са получили данни от разузнавателните служби, че руски групи се намесват в подготовката на европейските избори с цел да прокарат проруски кандидати. Целта е да бъде отслабена подкрепата за Украйна сред европейците.

Де Кро поясни, че Белгия е започнала разследване, след като Чехия е установила, че в Брюксел действат проруски агенти, които се опитват да влияят и дори да плащат на европейски законотворци в посока лансиране на проруска програма.

Премиерът на Белгия добави, че страната му е поискала спешно свикване на Евроюст – Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие. Той предлага със случая да се заемат и Европейската прокуратура, и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст