Производителят на биохрани “Смарт Органик” отчита ръст на приходите от 21.4 процента

пари домакинства депозити дивидент преки чуждестранни инвестиции елана агрокредит продажбите приходи, Юрий Гагарин прогнози ръст продажби придобивания оборот бфб проекти Мак АД възнаграждения Елана слънчо смарт органик Емка печалба

Производителят на биохрани „Смарт Органик“ АД отчита стабилен ръст на приходите и през първото тримесечие на 2024 година. Между януари и март консолидираните парични постъпления от продажби възлизат на 21.5 млн. лв. по предварителни данни, което представлява ръст от 21.4% спрямо първото тримесечие на миналата година. 

След изключително високия ръст от 2023-а от над 40%, плановете на “Смарт Органик” за тази година са за ръст от около 25 процента. По-голямата част от него се планира да бъде реализиран през втората половина на годината, когато се очаква да заработи новата фабрика в Божурище, отбелязват от компанията. Поради тази причина сегашният ръст е напълно в унисон с бизнес плановите за годината.

Строителството в Божурище върви към своя край, като в момента се довършват електрическите и ОВК инсталации и се доставят поетапно производствените линии. 

Рискове

Негативно отражение върху компанията в момента оказват покачващите се цени на какаовите продукти. Първоначално това не се отразяваше върху био суровините, но в един момент покачването стана толкова високо, че конвенционалните производители започнаха да изкупуват и био суровини, което доведе до солиден ръст в цените на какаово масло и какаова маса. 

За да се неутрализира ефекта върху рентабилността, в компанията са започнали поетапно да повишават цените на засегнатите продукти, като повишенията ще влязат в сила в края на април. Повишенията за повечето продукти са в рамките около 10% и засягат само продуктите с шоколадово покритие и пралини. 

От “Смарт Органик” не очакват това да повлияе значително на търсенето. На този етап b2b клиентите й проявяват разбиране на ситуацията, тъй като фирмата не е единствената, която повишава цените на фона силното поскъпване на какаото на стоковата борса. 

През миналата седмица

“Смарт Органик” подаде проспект за увеличение на капитала в Комисията за финансов надзор.

От компанията коментираха, че привличането на парични средства ще й позволи да се закупят допълнителни производствени линии и да се разнообрази продуктовото й портфолио. Очакванията са, че това освен нови приходи от продажби, ще доведе и до по-голяма стабилност на паричните постъпления в дългосрочен план. 

Общото събрание на “Смарт Органик” разпредели сумата от 2 268 200.00 лв. като дивидент от по 0.22 лв. за една акция за 2023 година. Останалата част от печалбата в размер на 10 305 581.70 лв. остана като неразпределената печалба.

През последните дванадесет месеца цените на акциите на „Смарт Органик“ на “Българска фондова борса” поскъпват – от 13.46 лв. преди година до 20.60 лв. в момента. Така пазарната капитализация на дружеството скочи до над 212 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст