Влизането ни в Шенген и по суша ще помогне да се справим с контрабандата по границите, смята Радан Кънев

Радан Кънев

Влизането на България в Шенгенското пространство и по суша ще помогне на страната ни да се справи с контрабандата по границите, защото ще се налага по-строг контрол и от европейските институции. Това заяви в Плевен евродепутатът Радан Кънев.

Според Кънев способността на България да се справи с контрабандата е много слаба.

“Създаването на Шенгенска външна европейска граница е много важно за България да се справи с тези криминални мрежи, защото те ще се сблъскат с институции, много по-силни от българските държавни  институции, за съжаление, защото преминаването на стоки нелегално през ГПП “Капитан Андреево” вече ще засяга пряко всяко едно от 27 европейски правителства. Пълноценната ни интеграция в Европа е изключително важна, включително и от гледна точка за справяне с нашата собствена организирана престъпност”, коментира той.

Радан Кънев допълни, че това се отнася и за влизането ни в еврозоната.

“Защото влизайки в Банковия съюз ние вече се ползваме с един надзор над потенциални банкови измами тип КТБ. Това обаче не се отнася за застрахователните дейности и пенсионните фондове. Те все още не се намират под пълноценен европейки контрол”, обясни евродепутатът.

Според Кънев, сред приоритетите на следващия европейски парламент ще са разширяване правомощията, бюджета и щата на Европейската прокуратура, развитието на обща европейска политика по сигурност и отбрана,  изграждане на обща европейска здравна и фармацевтична политика и много по-силна и по-интензивна европейска индустриална политика.

От ДСБ  водят преговори с коалиционните си партньори за участието в предстоящите избори, но ще разчитат и на мажоритарния вот в евентуалните общи листи с кандидати, отбеляза още Кънев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст