Денят по диагонал – 12 април 2024 г.

Земеделска земя земеделие

Отново ремонтират Закона за кадастъра и имотния регистър

Починът ремонт на ремонта наистина си се превърна в държавна политика. През тази седмица народните ни представители отново се заеха да преправят Закона за кадастъра и имотния регистър, който бе приет само преди година и влезе в сила след обнародването му на 25 януари 2023 г. в извънредния брой 8 на “Държавен вестник”.

Сега парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите се впусна с нов устрем и подкрепи на първо четене промените, внесени от Божидар Божанов и група народни представители. Едновременно с това, “хранително-вкусовите” народни представители отхвърлиха всички предложения на Министерски съвет, защото… имало прекалено много депутатски забележки към тях.

Пътищата на ЕЦБ и ФЕД се разделиха, което свали еврото под 1.07 щ. долара

Пътищата на ЕЦБ и ФЕД е разделиха, което свали еврото под 1.07 щ. долара

Единната европейска валута падна до най-ниската си котировка за тази година след очертаващата се вероятност Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне да понижава лихвените проценти преди Федералния резерв (ФЕД). Пробивът на силното ключово ниво на подкрепа от 1.07 долара за едно евро провокира офивени пазарни дискусии до къде ще стигне низходящото движение като някои заговориха отново за паритет между двете валути.

Еврото загуби 0.75% от пазарната си оценка към зелените пари и в 14 ч. българско време на 12 април се разменяше за 1.0648 щ. долара – най-ниската стойност за последните пет месеца. Единната европейска валута е напът да приключи седмичната си търговия със спад от 1.5% – най-дълбокият седмичен спад от края на 2022 година.

ЕК подкрепя България за комуникационната кампания за приемане на еврото

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова Валдис Домбровскис Паоло Джентилони

Европейската комисия подкрепя България при провеждането на ефективна комуникационна кампания за приемане на еврото в страната. Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и европейският комисар по икономика Паоло Джентилони подписаха днес в Люксембург Споразумение за партньорство между ЕК и България за организиране на информационни и комуникационни кампании относно въвеждането на еврото в страната.

„Това е важен сигнал за българското общество и нашите партньори, че европейските институции подкрепят пътя на България към пълноценната ѝ интеграция. Правителството ще продължи да работи усилено за подготовката на страната ни за присъединяването към еврозоната“, заяви министър Петкова.

“Маркет Линкс” дава над 8 процентни пункта преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

"Маркет Линкс" дава над 8 процентни пункта преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Над 8 процентни преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ при парламентарен вот днес, показват данните на национално проучване. То е проведено сред 1046 души над 18 години, между 30 март и 7 април, чрез пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Към момента резултатът на ГЕРБ-СДС е 25,5% от гласуващите. Този на ПП-ДБ е 17,1 на сто. Третото място е на ДПС с резултат 11,8 на сто. Партия “Възраждане” е четвърта – с 10,3%. БСП събира подкрепата на 8,7 на сто. “Има такъв народ” остава извън парламента – с 3,9 % доверие.

46% от българите са разочаровани от политическата ситуация у нас, показват още данните от проучването.

Полша ще разследва бившия шеф на “Орлен”, ще връща въглищата в централите

Полша ще разследва бившия шеф на "Орлен", ще връща въглищата в централите

Прокуратурата на Полша трябва да направи щателна проверка на държавната енергийна група “Орлен” след разкритието, че тя е платила 400 млн. щ. долара за суров петрол, който никога не е получила, призова на 12 април полският финансов министър Анджей Домански. През седмицата концернът призна, че по време на мандата на бившия главен изпълнителен директор Даниел Обайтек швейцарското й търговско поделение не е получило барелите, за които е платило, което е принудило компанията-майка да отпише 1.6 млрд. злоти (400 млн. щ. долара)от баланса си.

Общественото обвинение и други служби трябва да прегледат задълбочено какво е правил Обайтек”, коментирал за радио Zet Домански. Той допълва, че отписаната сума е “огромна загуба, която говори за изключителна безотговорност”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст